a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z #

Črnomelj

crnomelj_kat.jpg

Mesto Črnomelj je največje mesto v Beli krajini. Staro mestno jedro stoji na pomolu v tesnem okljuku rek Lahinje in Dobličice. Prvo naselje je bilo tukaj že v času bronaste dobe in od takrat je okljuk stalno naseljen. Pisni viri Črnomelj omenjajo že leta 1228 z imenom Schirnomelj, leta 1407 pa prejme mestne pravice in močno se začneta razvijati obrt in trgovina. Gospodarstvo dobi novo spodbudo leta 1914, ko pripelje v mesto prvi vlak. V času NOB je tukaj potekalo prvo zasedanje SNOS. Danes šteje mesto 6000 prebivalcev.
Staro mestno jedro Črnomlja - Na ozkem okljuku med rekama Lahinja in Dobličica leži osrednji trg v Črnomlju, katerega oblikujejo srednjeveški grad, Komenda nemškega viteškega reda ter poslopje nekdanje hranilnice in posojilnice. Ob glavni ulici stoji župnijska cerkev sv. Petra, nedaleč stran sta tudi Pastoralni center z arheološkim razstavnim prostorom in gotska cerkev Sv. Duha. Številne hiše krasijo vzidane spominske plošče, ki pričajo o pomenu Črnomlja in celotne Bele krajine v času med 2. svetovno vojno. Za obiskovalce je zanimiva tudi Primožičeva hiša (hiša belokranjskih rokodelcev) in Črnomaljska klet (belokranjski vinsko-informativni center, kjer je možna degustacija belokranjskih vin). Izvor: www.visitdolenjska.eu

VisitDolenjska.eu

VisitDolenjska.eu

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Celostna/celovita turistična ponudba regije – VisitDolenjska.eu

Camping Bela krajina

Camping Bela krajina

Škrilje 11, 8332 Gradac

Kamp Bela krajina spada med manjše in najbolj urejene kampe v Sloveniji. Poznan je kot miren kamp, ki se v celoti razprostira tik ob reki Kolpi in je obkrožen z neokrnjeno naravo Bele krajine.

Gostilna Müller

Gostilna Müller

Ločka cesta 6, Črnomelj

Gostilna Müller s svojo kakovostjo in butično domačnostjo že dolga leta razveseljuje goste od daleč in blizu.

Gostišče Kapušin

Gostišče Kapušin

Dobre gostilne so od nekdaj ponos družine, kraja, vasi, mesta in države. Tako smo lahko Belokranjci so ponosni na Kapušinovo gostišče na Krasincu. Zelo se je uveljavila, ponuja vrhunsko kulinariko, ima bogato ponudbo uveljavljenih belokranjskih in slovenskih vin ter someljejsko strežbo.

Grad Vinica

Grad Vinica

Vinica 15, Vinica

Grad Vinica je brez dvoma eden izmed najlepših gradov na Dolenjskem in v Beli krajini.

Hiša nasprot sonca

Hiša nasprot sonca

Sobe, apartmaji - Bela krajina

Hotel Bela krajina

Hotel Bela krajina

Hotel Bela Krajina se nahaja v starem mestnem jedru Metlike, v bližini reke Kolpe. Ponuja klimatizirane apartmaje, bar v preddverju in restavracijo z jedmi po naročilu ter z brezplačnim brezžičnim internetom.

Kamp Kolpa

Kamp Kolpa

V prelepi Beli krajini pod vasjo Vinica in viniškim gradom, ob topli in čisti reki Kolpi leži Kamp Kolpa. Ponuja preko 60 kampirnih mest in prav vsa so opremljena z elektriko. Sanitarije kot tudi notranje iz zunanje tuše ter pomivalnico smo nedavno popolnoma prenovili in z svojim edinstvenim videzom navdušuje prav vse obiskovalce.

Lekarna Vrščaj

Lekarna Vrščaj

LEKARNA VRŠČAJ je zasebna Lekarna pod koncesijo občine Črnomelj opravlja javno lekarniško službo na področju občine. V okviru Lekarne Vrščaj deluje tudi lekarniška podružnica Vinica, ki deluje v stavbi Zdravstvene postaje Vinica in skrbi za prebivalce in turiste v naseljih ob reki Kolpi. Lekarniška služba je opredeljena kot del zdravstvene dejavnosti, ki zagotavlja preskrbo prebivalstva z zdravili, kar obsega izdajo zdravil na recept in brez recepta ter magistralno pripravo zdravil. Poleg zdravil pa v Lekarni Vrščaj izdajamo tudi medicinske pripomočke ter prodajamo sredstva za nego in varovanje zdravja in kakovostno negovalno kozmetiko. Ena od ključnih nalog naše lekarne je strokovno svetovanje ob izdaji zdravil ter pri izbiri sredstev in pomagal za varovanje zdravja. V lekarni uvajamo tudi kognitivne storitve in programe farmacevtske skrbi, kot so merjenje sladkorja v krvi, holesterola in krvnega tlaka, celovit osebni posvet s farmacevtom o homeopatskem zdravljenju, pregled uporabe zdravil in izdelava osebne kartice zdravil ter osebni posvet s farmacevtom o hipertenziji in o sladkorni bolezni. Lekarna Vrščaj je verificirana pri Ministrstvu za zdravje in deluje v skladu s Pravilnikom o opravljanju lekarniške dejavnosti ter načeli dobre lekarniške prakse. Lekarna Vrščaj je članica Lekarniške zbornice Slovenije in Strokovnega združenja lekarnarjev Slovenije.
Semiška penina - Simonič

Semiška penina - Simonič

V družini Simonič je vinogradništvo tradicija večih rodov. Konec devetdesetih let 20. stoletja pa se je Ivan Simonič odločil usmeriti se v proizvodnjo penin in postal prvi privatni pridelovalec penin v Beli Krajini.

Šokčev dvor

Šokčev dvor

Šokčev dvor v Žuničih predstavlja za obkolpski del Bele krajine značilen kmečki dom in je eden izmed zavarovanih kulturnih spomenikov v Krajinskem parku Kolpa. Domačija se nahaja ob vhodu v vas ob cesti Vinica - Adlešiči, od Črnomlja oddaljena 20 km.

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem