Valuta in banke

V Sloveniji je, od 1. januarja 2007 dalje, uradna denarna enota evro. Gotovino in potovalne čeke lahko v EUR zamenjate na vseh bankah, poštah in v menjalnicah, na voljo so vam tudi številni bančni avtomati, ki vam za minimalno provizijo omogočajo enostaven dvig lokalne gotovine (EURO) po realnem menjalnem tečaju Banke Slovenije. Banke so med tednom praviloma odprte med 9. in 12. ter 14. in 17. uro, dežurne ob sobotah pa med 9. in 12. uro. Le te se največkrat nahajajo v sklopu večjih trgovinskih središč oz. centrov.
ikonca-valuta

Vstop v državo

Za države, s katerimi EU ni sklenila sporazuma o odpravi vizumov, velja, da mora imeti potnik v potnem listu, katerega veljavnost je še najmanj šest mesecev, vizum, ki ga lahko dobi v slovenskih (oziroma pooblašcenih) predstavništvih v svojih državah.

vir: www.mnz.gov.si (Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.
ikonce entry

Zdravstvo

Standard medicinske oskrbe v Sloveniji je visok. V vseh mestih so zdravstveni centri, v manjših krajih pa zdravstveni domovi, ki nudijo raznovrstno zdravstveno nego in pomoč. Odprti so med 7. in 20.uro. Delovnemu času zdravstvenih ustanov se prilagaja tudi delavnik v lekarnah. Po 20. uri je v vseh večjih krajih organizirana dežurna služba, ki poskrbi za nujne primere.

Ambulante vsakemu v nujnih primerih nudijo medicinsko pomoč. Vendar pa stroške zdravljenja zavarovalnice krijejo le tistim, ki imajo mednarodno zdravstveno zavarovanje, medtem, ko ostali bolniki morajo za zdravniško oskrbo plačati sami.

Za potovanje v Slovenijo ni predpisanih nobenih posebnih cepljenj, saj ni nevarnosti, da bi zboleli za nevarnimi boleznimi. Priporočljivo je sicer cepljenje proti tetanusu, ki pa ni nujno. Pri manjših težavah kot so prehladi, glavoboli, povišana temperatura ali piki insektov je mogoče v lekarnah dobiti zdravila tudi brez recepta.

Državljani Avstrije, Belgije, Italije, Luksemburga, Madžarske, Nizozemske, Nemčije in Romunije imajo s podpisom sporazuma s Slovenijo zagotovljeno brezplačno nudenje zdravniške pomoči. To pravico si s predložitvijo potnega lista in zdravstvene izkaznice pridobijo tudi državljani Bolgarije, Češke, Poljske in Slovaške. Državljani Velike Britanije imajo pravico do brezplačnega zdravljenja na osnovi potnega lista. Hrvaški državljani morajo predložiti le zdravstveno izkaznico. Zdravstvene usluge, ki niso nujne, so plačljive z gotovino.

V Sloveniji je voda, ki priteče iz pip zdrava in varna za uživanje. Če se prehranjujete v restavracijah in gostilnah je skrb o oporečnosti hrane odveč, saj morajo gostinska podjetja zadostiti visokim higienskim standardom pri pripravi hrane.

Pri gibanju v gozdovih ali ob vodi je potrebna previdnost zaradi klopov. Priporočamo, da se oskrbite z ustreznimi zaščitnimi sredstvi in se po prihodu iz gozda temeljito pregledate ter še dovolj zgodaj odstranite morebitne klope. V poletnem času so v okolici vodnih površin lahko zelo nadležni tudi komarji.

Pred potovanjem poskrbite za ustrezno zdravstveno zavarovanje, saj vam le to omogoča uveljavljanje brezplačnega zdravljenja v primeru bolezni ali poškodb. Nezgodno zavarovanje je povečini že vključeno v ceno potovanj.
ikonce health

Hišni ljubljenčki

Prestop meje, uvoz živali

Med državami članicami EU psi, mačke in beli dihurji (nekomercialni premiki hišnih živali, kjer se živali z lastnikom vračajo v matično državo) za prestop meje potrebujejo EU potni list za hišne živali s potrjenim cepljenjem proti steklini, živali pa morajo biti označene na predpisan način. Za nekatere članice EU (Veliko Britanijo, republiko Irsko ali Švedsko veljajo posebna pravila; podrobnosti o tem vedo na Veterinarski upravi Republike Slovenije ali na lokalnih veterinarskih zavodih). Za druge hišne živali (glodalci, plazilci, dvoživke, akvarijske ribice, okrasne ptice itd.) se pravila od države do države razlikujejo, zato je smiselno informacije pridobiti v vsaki državi posebej ali pa na elektronskem naslovu: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. in na naslednji povezavi: http://www.vurs.gov.si Za nekomercialni uvoz živali iz tretjih držav (držav nečlanic EU) psi, mački in beli dihurji lahko potujejo z veterinarskim spričevalom, objavljenim v odločbi komisije 2004/203/ES, za druge živali pa veljajo enaki pogoji kot za nekomercialne premike med državami članicami. Ker so pravila povezana s posameznimi sklopi držav, sta najkrajša pot do informacij naslednji povezavi: a) European Commision: Animal Health and Welfare b) Official Journal of the EU: Commission Decision of 1 December 2004, establishing a model health certificate for non-commercial movements from third countries of dogs, cats and ferrets; click here.
ikonca pets

Pošta

Na pošti lahko urejate nakup pisemskih znamk, prenos pisemskih pošiljk, paketov, hitre pošte in telegramov, tako po Sloveniji, kot tudi v mednarodnem okolju. Hkrati pa lahko na večini pošt opravljate tudi večino denarnih storitev.

Večje pošte so ob delovnikih odprte med 8. in 18. uro, ob sobotah pa od 8. do 12. ure. V večjih mestih so glavne pošte odprte do 19. ure in ob sobotah do 13. ure, posamezne pošte pa tudi ob sobotah popoldan in ob nedeljah dopoldan.
ikonce post

Trgovine

Trgovine so praviloma odprte neprekinjeno, med tednom praviloma med 8. in 19. uro, ob sobotah med 8. in 13. uro. Predvsem zasebne trgovine, veleblagovnice in večji trgovski centri pa so odprti do 20. ali 21. ure, ob nedeljah in praznikih pa do 15. ure.
ikonce shopping

Vračilo davka

Zaradi načela enotnega evropskega trga je Slovenija odpravila možnost vračila davkov pri prehodu državne meje, saj med članicami EU tovrstne olajšave niso možne.

Za obiskovalce držav nečlanic EU pa mora za kupljeno blago prodajalec izpolniti poseben obrazec. Prodajalca je na to najboljše opozoriti še preden vam izda račun. Izpolnjen obrazec, vključno z originalnim računom morate na mejnem prehodu pri izstopu iz države članice EU potrditi pri carinskih organih. Davek vam bodo povrnile pristojne ustanove v vaši državi, ki so navedene na obrazcu za brezcarinski nakup.
ikonca tax

Časovni pas

Slovenija se nahaja v Srednjeevropskem časovnem pasu UTC+1 in ima premakljiv poletni čas. V istem časovnem pasu se nahaja večina evropskih ter tudi nekaj severnoafriških držav.
ikonce timezone

Prazniki in dela prosti dnevi

1. januar - Novo leto
8. februar - Prešernov dan
20. april - Velika noč
21. april - Velikonončni ponedeljek
27. april - Dan upora proti okupatorju
1. maj - Dan dela
2. maj - Dan dela
8. junij - Binkošti
25. junij - Dan državnosti
15. avgust - Marijino vnebovzetje
31. oktober - Dan reformacije
1. november - Dan spomina na mrtve
25. december - Božič
26. december - Dan samostojnosti in enotnosti
ikonce holidays

Ljubljanski potniški promet

Prevoz potnikov zagotavljamo vse dni v letu, v manjšem obsegu le v času počitnic ali praznikov. Z nami dnevno potuje tudi do 200.000 potnikov.

Mestni potniški promet ima 28 mestnih (dnevnih in nočnih) linij. Shema linij

Medkrajevni potniški promet, ki združuje medkrajevne javne linijske prevoze, posebne linijske prevoze in občasne prevoze, pa ima 33 linij, vključno z integriranimi linijami.

Celotna mreža linij LPP pokriva velik del ljubljanske osrednje regije.

Potnike zanesljivo, udobno in cenovno dostopno zapeljemo znotraj Mestne občine Ljubljana in vse do Borovnice, Brezovice, Vrhnike, Logatca, Horjula, Dobrove (Polhovega Gradca), Medvod, Vodic, Mengša, Cerklja na Gorenjskem, Ivančne Gorice, Grosupljega, Vidma / Dobre polje, Škofljice, Iške vasi in Gorenje vasi (Poljane).

Prevoz na rednih linijah poteka v skladu z objavljenimi voznimi redi, ki pa se lahko tudi spremenijo glede na večje dogodke in čas počitnic ali praznikov. Najbolj pogosto vozijo avtobusi pozimi in med tednom, v času jutranjih in popoldanskih prometnih konic. V času šolskih počitnic, praznikov in ob koncih tedna avtobusi vozijo redkeje. Posebni režimi obratovanja veljajo tudi ob 1. novembru in v božično-novoletnem obdobju, v Ljubljani pa so zaradi številnih prireditev, del na cestah in obiskov političnih delegacij pogosti tudi krajši in daljši obvozi. Mreža linij mestnega potniškega prometa pokriva približno 93 odstotkov urbanega območja MOL, kar pomeni, da je 93 odstotkov ljubljanskih gospodinjstev do prvega avtobusnega postajališča oddaljenih manj kot petsto metrov, kar je tudi evropski standard.

Vse aktualne spremembe v povezavi s potekom prometa LPP redno objavljamo na naši spletni strani in na digitalnih zaslonih v avtobusih.
ikonca LPP copy

Urbana - enotna mestna kartica

Enotna mestna kartica Urbana je brezkontaktna pametna kartica, ki omogoča hitro in udobno brezgotovinsko plačilo vožnje z ljubljanskimi mestnimi avtobusi. S kartico Urbana je že mogoče plačati tudi vožnjo z vzpenjačo na Ljubljanski grad, parkirnino na belih conah in parkiriščih v upravljanju Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice ter storitve Mestne knjižnice Ljubljana. Kasneje boste Urbano lahko uporabili tudi ob obisku muzejev, športnih zavodov in kulturnih prireditev.

Urbana prinaša največje spremembe pri plačevanju storitev mestnega potniškega prometa. S kartico je uveden sodoben elektronski plačilni sistem, ki omogoča brezplačno prestopanje v roku 90 minut od plačila prve vožnje.

Ljubljana je med prvimi mesti v Evropi, ki uvaja enotno plačevanje mestnih storitev, saj želimo, da bi bili vsakodnevni opravki Ljubljančank in Ljubljančanov še preprostejši, prijaznejši, cenejši in udobnejši.
ikonca urbana

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem