Semiška penina - Simonič

KLET SEMIŠKE PENINE, Metliška cesta 12, 8333 Semič

Telephone

+386 (0)7 3568 263, +386 (0)41 655 509

V družini Simonič je vinogradništvo tradicija večih rodov. Konec devetdesetih let 20. stoletja pa se je Ivan Simonič odločil usmeriti se v proizvodnjo penin in postal prvi privatni pridelovalec penin v Beli Krajini. Tako je leta 2000 zagledala luč sveta Semiška penina polsuha. Leta 2001 je ta penina na sejmu v Gornji Radgoni dobila zlato medaljo z oceno 18,53 točke in osvojila drugo mesto med peninami. To je bila stimulacija za nadaljnji razvoj, tako se je z vsakim leto povečevala količina pridelanih steklenic, kot tudi izbor penin, ki sedaj obsega še Semiško penino suho in modro frankinjo, v letu 2004 pridelano Semiško penino zlato, kateri so dodani lističi iz 23 karatnega zlata in v letu 2005 pridelano jantarno penino s specifičnim okusom, edinstvenim v Sloveniji.

V letu 2009 je dozorela prva serija Semiške penine Barrique, pri kateri je vino pred polnjenjem v šampanjske steklenice eno leto zorelo v barrique sodčkih.

Najnovejša pridobitev in novost leta 2010 pa je Semiška penin POSEIDON, ki je dozorevala v globinah Jadranskega morja, in sicer na globini 30 metrov, pri konstantni temperaturi 12-13°C. Tako penino, kot tudi steklenice oziroma glinene amfore, je s svojo naravno močjo oblikovalo morje.

Vinogradi družine Simonič se nahajajo v Belokranjskem vinorodnem okolišu, v Semiču, na področju Črešnjevca in Semiške gore. To so posebne sončne lege, kar skupaj s kvaliteto zemlje omogoča pridelavo grozdja v kvaliteti, primerni za penine. Vinogradi so zasajeni s sortami chardonnay, kerner, laški rizling, sauvignon in modra frankinja. Vse penine so pridelane izključno po klasični šampanjski metodi, z drugim vrenjem v steklenici.

Vsako leto znova penine dobivajo zlata oziroma srebrna odličja na Kmetijsko živilskem sejmu v Gornji Radgoni, kot potrditev konstantne kvalitete in sicer so si odličja sledila:

 • leta 2002- dve srebrni medalji
 • leta 2003- srebrna medalja
 • leta 2004- ena zlata in ena srebrna medalja
 • leta 2005- srebrna medalja
 • leta 2006- ena zlata in dve srebrni medalji
 • leta 2007- tri srebrne medalje
 • leta 2008- srebrna medalja.
 • leta 2009- srebrna medalja
 • leta 2010- dve srebrni medalji
 • leta 2011- zlata in srebrna
 • leta 2012 - ena zlata in dve srebrni medalji
 • leta 2013 - dve srebrni medalji
 • leta 2014 - tri srebrne medalje

Največji dosežek leta 2008 pa je vsekakor naziv ŠAMPIONA, ki ga je Semiška penina polsuha dobila na mednarodnem živilskem sejmu GAST v Splitu na Hrvaškem, in sicer v mednarodni-tudi številni slovenski-konkurenci. Dodatno je Semiška penina suha dobila na tem sejmu še srebrno diplomo.

V letu 2008 smo se s Semiško penino polsuho prvič udeležili tudi sejma VINO v Ljubljani , kjer je penina dobila srebrno priznanje, pri čemer je bila po številu točk na tretjem mestu med peninami.

Posebni dosežki v letu 2012:

 1. Januar 2012: Semiška penina je po oceni enologov Slovenije dosegla prvo mesto med 65 peninami na ocenjevanju v okviru 2. strokovne konference peninčarjev Slovenije, ki se je odvijala 19.01.2012 v Gornji Radgoni
 2. Maj 2012: Semiška penina je bila nagrajena z bronasto medaljo na mednarodnem ocenjevanju vin DECANTER WORLD WINE AWARDS v Londonu
 3. Avgust 2012: Semiška penina je dobila zlato in dve srebrni medalji na ocenjevanju vin v okviru Kmetijsko živilskega sejma v Gornji Radgoni

Semiška penina
je tako kot francoski šampanjec pridelana po klašični šampanjski metodi. Osnova je vino iz grozdja sort chardonnay, sauvignon, laški rizling in kerner, dozorelo na sončnih legah lastnih vinogradov, ki se raztezajo v semiških goricah, kot del Belokranjskega vinorodnega okoliša.

To vino se napolni v šampanjske steklenice in se doda začetni liker, ki je sestavljen iz koncentrata osnovnega vina, kvasovk in sladkorja. Steklenice se zaprejo s kovinskim zamaškom. Položiti se jih mora v vodoravni položaj in v vinu se začne proces drugega alkoholnega vrenja, prvi je bil že v sodu. Iz sladkorja nastajata predvsem alkohol in ogljikov dioksid.

Po dveh letih ali več, se s posebnim stresanjem steklenic usmeri usedlina, ki se je nabrala v vinu v vrat steklenice, ki se zamrzne. Ko se steklenica odpre, pritisk izvrže usedlino, vino se nadomesti s posebnim ekspedicijskim likerjem in se zapre s plutovinastim zamaškom.

Penine zorijo in nastajajo v kleti Semiške penine v podzemnih prostorih v Semiču, katere del je tudi v letu 2005 odprta degustacijska soba, ki ponuja posebno atmosfero za degustacijo izbranih penin.

V posebno opremljeni degustacijski sobi lahko sprejmemo do 60 gostov, ki jim nudimo pokušino sedmih različnih penin, z ogledom kleti in strokovno prezentacijo postopka pridelave penin in nasvete pri strežbi posamezne penine.
Za degustacijo se je potrebno predhodno najaviti in izbrati med različnimi možnostmi ponudbe, ki zajema vodeno degustacijo treh do sedmih penin, brez ali z hladnim narezkom.

Poleg penin ponujamo tudi degustacijo vina sauvignon iz glinenih amfor, narejenih na Kavkazu v Gruziji. Vino je pridelano po stari gruzijski metodi in z okušanjem se povrnemo v tisočletja stare okuse in arome vina.

SemiskaPenina_foto.jpg

Kontakt

 • E-Mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem