Dobrodošli v Sloveniji

V osrčju Evrope, kjer se Alpe srečajo s Sredozemljem in Panonska nižina s kraškim svetom, leži SLOVENIJA. Majhna zelena država se razprostira na 20.273 km² površine. Glavno mesto Slovenije je Ljubljana. Slovenija ima dva milijona prebivalcev, ki so izredno gostoljubni, iskreni in delavni. Sosedske države so Italija na zahodu, Avstrija na severu, Madžarska na vzhodu in Hrvaška na jugu. 

Stičišče štirih velikih evropskih geografskih enot je botrovalo oblikovanju zelo razgibanega površja, ki je močno poraščeno z gozdovi. Več kot tretjino slovenskega površja je zaščitenega. Najbolj gorato območje je na severu države, kjer se končuje del Alp. Najvišji vrh je Triglav (2864 m).

Bolj zaobljeni vrhovi gorstva Karavank mejijo na Avstrijo. Hribovja zavzemajo velika območja vzhodne Slovenije med Mariborom in Ljubljano, raztezajo pa se tudi zahodno in južno od slovenskega glavnega mesta. Gričevja je veliko v jugovzhodni in vzhodni Sloveniji, torej na območjih, kjer uspeva vinska trta. Med hribi in griči je tudi kar nekaj ravnin in kotlin. V največji kotlini leži Ljubljana s širšo okolico. Slovenija ima tudi obsežna ravninska območja, saj vzhod države že spada v Panonsko nižino. Razgibano ni le površje, ampak tudi podzemlje. Med preko 9 tisoč kraškimi jamami so nekatere najlepše na svetu. Slovenska obala Jadranskega morja je dolga 46,6 km.

Večina prebivalcev Slovenije živi v mestih, vendar je precej poseljeno tudi podeželje. S kmetijstvom in poljedelstvom se sicer ukvarja le majhen odstotek ljudi, večino prebivalcev je zaposlenih v storitvenem in industrijskem sektorju. Slovenci kot narod veljajo za zelo delovne in marljive ljudi. Slovenci se vztrajno želijo dokazovati in tako napredovati. Številni Slovenci so s svojim trudom pa tudi drznostjo dosegli uspehe na svetovni ravni. Zelo dober primer so slovenski športniki, ki se ukvarjajo z ekstremnimi športi: od alpinizma in ekstremnega smučanja do ultramaratonskih kolesarskih in plavalnih podvigov.

Kljub svoji majhnosti lahko Slovenija svojim obiskovalcem veliko ponudi. S svojo raznolikostjo in pestrostjo narave in ponudbe bo očarala in prepričala še tako zahtevnega turista. Kar dokazuje tudi, da je turistični vodnik Lonely planet v letu 2011 uvrstil Slovenijo na 8 mesto top destinacij na svetu.

Obiščite in občutite Slovenijo. 

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem