Ptujska klet, klet z najdaljšo tradicijo proizvodnje in trgovine z vinom (777 let)
na slovenskem, ohranja tradicijo minoritov in znanih vinskih trgovcev 19. in 20.
stoletja. V svojem podzemlju čuva najstarejše arhivsko vino Zlato trto iz leta
1917. Največkrat nagrajena slovenska vinska klet s svojimi blagovnimi
tradicije in modernih pristopov v vinarstvu. Doživite jih pri nas v Vinskem
prijatelji.
Zakladnica tradicije.
Zibelka prihodnosti.
Življenje je potovanje. Je spoznavanje, razvajanje. Je ljubezen. Strast. Ideja. Delo. Družina. Prijateljstvo. Zdravje.
Veselje. Vino in hrana. Ti in jaz. Mi. Pullus.
Nepozabni okusi, bogata tradicija, izjemne vinogradniške lege, kar so vedeli že Rimljani pred več kot 2.000 leti, vrhunska
tehnologija, ki sodi med najsodobnejše na svetu, in neizmerno znanje o negovanju in pridelavi vina. Vse to. Še veliko več nam
prinašajo in razkrivajo vsebine steklenic z vini iz Ptujske kleti. Vse to izraža in vse to je Pullus.
Pullus. Okus življenja.
Grozdje za Pullus dozoreva na znamenitih legah Haloz in Slovenskih goric. Skrbnost vinogradnikov in spoštljivost do tradicije,
vsako leto znova, pa vendarle tudi malo drugače, zapečati letnike s skrbnim ročnim obiranjem najbolj kakovostnega grozdja
imenitnih in tradicionalnih pretežno belih sort. V Pullusu združimo veličastno tradicijo z najnovejšo tehnologijo in znanjem, ki
zagotavlja, da so naša vina med najbolj zdravimi na trgu. V Ptujski kleti ustvarjamo prvovrstno vino z okusom … in doživetja,
ki jih pričara.
Terroir, kjer raste trta, ki daje grozdje za Pullus, je pestre geološke sestave. Prevladujeta prod in glina, spodnji sloji so prekriti
s plastjo laporja. Za regijo je značilno subpanonsko podnebje z izrazitim toplotnim preobratom, količina letnih padavin je v
povprečju približno 1000 mm/m 2 in zabeleži približno 2000 sončnih ur na leto. Uvrščen v isti podnebni pas kot nekatera druga
najboljša vinska območja na svetu so vina iz štajerske Slovenije geografsko enaka Bordeauxu in Severu Kalifornije. Vrhovi
gričevja, kjer zorijo vina Ptujske kleti, segajo do 400 m nadmorske višine. Na tem območju gojimo predvsem bele vinske sorte
na čelu s sauvignonom, laškim rizlingom, belim pinojem, šiponom, renskim rizlingom, tramincem in rizvancem. Od rdečih sort
gojimo predvsem modro frankinjo in modri pinot. Znamenita je vinska zvrst haložan, ki ga sestavljajo laški rizling, šipon,
rizvanec, sauvignon, renski rizling in druge znamenite sorte.
Pullus. Okus tradicije.
Vino je namreč eden od najpomembnejših gradnikov zgodovine Ptuja, najstarejšega mesta v državi. Zato ni naključje, da se
zakladnica ptujskih arhivskih vin ponaša z najstarejšim arhivskim vinom v Sloveniji, Zlato trto iz leta 1917. V skrivnostnem
svetu zaprašenih zidov se iskrijo polnitve vseh dobrih letnikov zadnjih dveh stoletij. Ptujski vinski arhiv premore največjo in
najbolj znamenito zbirko arhivskih vin v regiji.
Vinska trta je na pobočjih Slovenskih goric in Haloz rasla že, preden je območje mesta Ptuj leta 15 in 16 pr. n. št. prešlo pod
rimsko oblast. Številne arheološke najdbe rimskih amfor in posod pričajo o tem, da vina v teh krajih ni manjkalo.
Vinogradništvo je bilo v razcvetu v celotnem imperiju, dokler ni cesar Domicijan, ki je vladal od leta 69 do 79, zapovedal
krčenje vinogradov na obrobju imperija in prepovedal sajenje trte, saj je s tem želel ohraniti vrednost vina v osrčju imperija.
Cesar Probus je šele dvesto let kasneje razveljavil ukaz, ki ga na srečo niso dosledno izvajali, sicer bi vinogradništvo marsikje
zamrlo. V 2. in 3. stoletju je Poetovio s približno 35.000 prebivalci dosegel svoj največji obseg in postal eno največjih mest
rimskih provinc, leta 103 je postal samoupravna rimska enota COLONIA ULPIA TRAIANA POETOVIO. Iz tega časa izvira tudi
Orfejev spomenik, ki še danes krasi Ptuj in popotnike spominja na svojo veličastno preteklost.
V šestem stoletju so se tod naselili Slovani, ki še niso bili vajeni vina. Dvesto let kasneje so mesto zavzeli Franki in z njimi se
je na Ptuju zopet počasi pričel razcvet vinogradništva. Med leti 997 in 1555 so bili mesto in vinogradi v lasti salzburških škofov
in deželnega kneza, ki so bili ljubitelji vina, pa tudi vešči vinogradniki. V 12. stoletju so salzburški škofje v fevd ptujskim
gospodom dali osrednje in vzhodne Haloze, kar je povzročilo ponoven razcvet vinogradništva. Mestni statut iz leta 1376 priča
o tem, kako pomembno je bilo vino za mesto Ptuj, saj statut ureja vinogradništvo kar s sedmimi členi, ki določajo vinsko
trgovino, vinske mere in drugo.
Leta 1430, ko so ptujski gospodje ostali brez naslednika, so predali svoje vinograde v skrb minoritom, ki so v samostanskem
kompleksu uredili klet, ki danes šteje za najstarejšo ohranjeno klet na Ptuju. Minoriti so pridelali več vina, kot so ga
potrebovali, zato so z vinom pričeli trgovati. Trgovina z vinom se je izkazala kot izredno dobičkonosna in je omogočila tudi
nesluten razcvet. A ko so Ptuj okoli leta 1700 večkrat uničili ognjeni zublji, se je napredek mesta in vinarstva za nekaj časa
ustavil. Šele v 19. stoletju so mu meščanski trgovci zopet prinesli slavo. Ptujsko vino se je povsod dobro prodajalo, na
dunajskem dvoru ga je prodajal Adolf Hofler, Oseberger ga je razširil po vsej Evropi in ga celo ponesel v Ameriko. Leta 1873
se je pričelo obdobje dveh velikih vinskih trgovcev. Kmalu zatem je pod vodstvom Jožefa Orniga pričel nastajati ptujski vinski
arhiv, ki je še danes del zaklada Ptujske kleti.
Pullus. Okus prihodnosti.
Moderno zgodbo o ptujskem vinu smo začeli pisati konec 20. stoletja, ko je Ptujska klet prešla v last najuspešnejšega
prehrambnega podjetja v regiji, to je Skupine Perutnina Ptuj. Rodila se je mladostna in trendovska, pa hkrati do tradicije
nadvse spoštljiva blagovna znamka vin Pullus. Danes Pullus postavlja trende, ustvarja vinski stil, ki navdušuje s svojim svežim
okusom, izrazito sortnostjo in strastjo.
Pri oblikovanju stila vina je najprej potrebna ideja, ki se udejanji kot vino v steklenici, zaokrožajo jo videz, vonj in okus. Na stil
vina vplivajo različni dejavniki, med katerimi so spremenljivi trendi na trgu, trenutki v življenju, kot sta sreča ali žalost, evolucija
okusov, način življenja, prehranske navade, vinska popotovanja, glasba, kultura, letni časi, spol in starost, stopnja vinske
kulture, vinske izobraženosti pivca, pogled na svet, ekologija …
Pullus. Okus uspeha.
Vina Pullus so sinonim za sveža, aromatična in zdrava vina, ki se uvrščajo v najvišji kakovostni razred, kar potrjujejo tudi
številne nagrade in priznanja z največjih svetovnih ocenjevanj vin. Pullus je v samem svetovnem vrhu med največkrat najbolje
ocenjenimi vini na vseh velikih svetovnih vinskih ocenjevanjih v zadnjih letih.
Pullus je nepogrešljiv spremljevalec vsakdanjega načina življenja. Postreže z ekspresivno cvetico in okusom, tako da navduši
v trenutku, impresija pa traja in traja. Je sopotnik hrane, pogovorov, branja, kulture ter malih življenjskih radosti. Pullus G pa
izraža zgodbo o vinu iz Ptujske kleti, za katero si ves svet želi, da bi se ponavljala. V nedogled.
Okusi in trenutki zorjenega Pullusa so primerni za različne dogodke. Zorjeni Pullus je primeren spremljevalec visoke
gastronomije ob kompleksno sestavljenih jedeh. Lahko si ga privoščimo tudi v mirnih večerih ob kaminu, dobri knjigi ali ko si
vzamemo čas za kozarec dobrega vina, saj nam zagotavlja vinsko doživetje in užitek, ki lahko traja tudi več ur.
Penine v Ptujski kleti nastajajo na klasičen način. Posebno odbrano tehnološko zrelo grozdje z izbranih leg v sožitju z novimi
tehnološkimi postopki, kot je protektivna tehnologija, omogočajo pridelavo svežih, sadnih in sortno prepoznavnih osnovnih
zvrsti vin za pridelavo penine. Sekundarna fermentacija poteka v vseh peninah Ptujske kleti po tradicionalni metodi v
steklenicah. Rezultat so penine, ki so Ptujski kleti prinesle primat med donegovlaci penin, saj se samo v letu 2008 ponašajo z
dvema nazivoma svetovnega in nazivom nacionalnega šampiona.
Predikatna vina so dragoceni zakladi vinske trte. So vina, ki koristijo posebnosti narave in v svoje kapljice ujamejo
neponovljive okuse, ki navdušujejo vinske sladokusce. To so vina poznih ter ledenih trgatev in so primerna za posladitev
posebnih trenutkov življenja.
Desertna vina zaradi vsebnosti alkohola in posebnih okusov mejijo na likerje, zato so primerna predvsem kot aperitiv. Lahko
so čudovita uvertura v kulinarični dogodek, kjer se hrana zlije v sozvočje z vrhunskim vinom.
V steklenico posebnih polnitev so ujeti okusi najboljšega grozdja iz naših vinogradov, ki je skrbno izbrano glede na
vinogradniško lego. Vino ima edinstven okus, ki se samostojno ali v kombinaciji razbohoti preko vseh čutil.
Pullus je potovanje. Je spoznavanje, razvajanje. Je ljubezen. Strast. Ideja. Delo. Družina. Prijateljstvo. Zdravje.
Veselje. Vino in hrana. Ti in jaz. Mi. Na zdravje!