Črnuški dom na Mali planini (1526 m)

Žaga 15, 1242 Stahovica, 46.287126, 14.657950

Telephone

+386 (0)1 832 55 71 ali +386 (0)41 621 732

Dom stoji na razglednem robu Male planine, vzhodnem in malo nižjem delu gorske planote Velika planina. Pod njim je planšarsko naselje pašne skupnosti Mala planina. Dom tlorisnih dimenzij (13x10 m) je zidan objekt betonske konstrukcije in ima štiri etaže. V kleti je rezervoar za vodo, hidrofor, kurilnica, mala delavnica, večnamenski prostor, glavna shramba, shramba za smuči in kopalnica s tušem. V pritličju so sanitarije, kuhinja, shramba, trije gostinski prostori s skupaj 58 sedeži in točilni pult. V nadstropju so sanitarije, kopalnica s tušem, soba s kopalnico za oskrbnika in šest sob za goste s skupno 19 posteljami. V mansardi je skupna spalnica s 17 ležišči. Streha in fasada doma sta obloženi s TRIMO pločevino rjave barve. Dom ima električno energijo, centralno kurjavo in zadostno količino vode iz dveh lastnih zbiralnikov. Pred domom so mize in klopi za skupaj 100 obiskovalcev. Dom je začasno odprt ob vikendih. V poletnih mesecih je oskrbovan z avtomobilom, pozimi pa z motornimi sanmi oziroma snežnim teptalcem.

Razgledi

Od doma, zlasti z vršne rebri nad njim, je lep razgled na vse strani. Proti vzhodu se travnata in gozdnata pobočja Velike planine spuščajo proti Volovljeku in gornji dolini Podvolovljeka, ki ga od leve proti desni oklepa veriga: Veliki Rogatec, Lepenatka, Kašni vrh, Kašna planina in Kranjska reber, ki se spušča na preval Črnivec. Na drugo stran Črnivca je lepo viden masiv planote Menina planina, v ozadju pa Zasavsko hribovje. Na jugu sega pogled prek Ljubljanske kotline, Polhograjskega hribovja, Krima in Mokreca do Nanosa, Javornikov in Snežnika do Snježnika in Risnjaka v Gorskem Kotarju. Na zahodu je v bližini stranski masiv Kamniških Alp, ki se preko Krvavca, Korena, Kompotele, Mokrice, Kalškega grebena in Kalške gore spušča do Kokrškega sedla. V ozadju je južni in jugovzhodni del Julijskih Alp. Od severozahoda do severovzhoda se pne za Veliko planino osrednji masiv Kamniških Alp z vrhovi Grintovca, Skute, Turske gore, Brane, Planjave, Lučke Babe in Škarij do Ojstrice, v bližini pa je najvišji vrh Velike planine Gradišče ali Njivice.

Dostopi

Do Doma na Mali planini vodi več markiranih, lovskih in pastirskih poti. Dolžino in težavnost hoje si lahko izberete glede na svojo pripravljenost in čas. Na tem mestu so opisane samo markirane poti, obisk nemarkiranih poti pa nepoznavalcem odsvetujemo, saj so še posebej v slabih vremenskih razmerah orientacijsko zelo zahtevne. Opisane poti so označene na priloženem zemljevidu. Nekatere se začenjajo v dolini, do začetkov drugih, v spodnjem seznamu poti so označene s črko a, pa se je potrebno pripeljati z avtom po dolini Črne ali Podvolovljeka do Kranjskega Raka in naprej v pobočje Velike planine. Želja planincev je, da bi bilo avtomobilov na tem območju čim manj, zato pravim planincem priporočamo poti iz doline, ki so vse zelo slikovite in ponujajo veliko planinskih užitkov. Kondicijsko manj pripravljenim obiskovalcem pa so namenjene krajše variante.

Zanimivejše ture

Gradišče ali Njivice (1666 m) 45 minut; Bukovec (1552 m) 30 minut; Poljanski rob (1569 m) 15 minut; Konj (1803 m) čez planine Konjščica, Dol in Rzenik 2h.

Prehodi do drugih postojank

Domžalski dom na Veliki planini (1534 m) 5 minut; Dom v Kamniški Bistrici (600 m) čez planini Konjščica in Dol 3h; Kocbekov dom na Korošici (1808 m) čez Konja in Presedljaj 4h.

Jure Božič

CrnuskiDom slika

Kontakt

  • E-Mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem