Muzej Vrbovec

Muzej gozdarstva in lesarstva, Savinjska cesta 4, 3331 Nazarje

Telephone

+386 (0)3 839 16 13, +386 (0)40 345 630

Muzej prikazuje gozdarsko in lesarsko tradicijo, s katero so bili ljudje Zgornje Savinjske doline močno povezani.

Uvodni del je namenjen gozdarstvu. Obiskovalec se seznani z razvojem gozdov skozi geološke dobe, spozna posebnosti in zanimivosti gozdov in dreves v Sloveniji ter po svetu.

Osrednji del muzeja prikazuje pot posekanega lesa, od same sečnje do predelave v končni izdelek. Razstava nas popelje v čas olcarjev, furmanov, žagarjev, mizarjev, tesarjev in splavarjev; v čas, ko se je namesto brnenja motornih žag in tovornjakov slišalo zasekovanje sekit in topot konjskih kopit; v čas, ko je življenje teklo bistveno drugače kot danes.

Zgodovina
Dolga leta je med lokalnim prebivalstvom in strokovnimi institucijami Zgornje Savinjske doline živela želja po zaščiti in predstavitvi kulturne dediščine s področij gozdarstva in lesarstva. Gre za panogi, ki sta predstavljali glavni vir dohodka in s tem preživetja večine ljudi tega območja. Dolgoletna ideja se je pričela udejanjati leta 1999, ko so v Občini Nazarje začeli intenzivno razmišljati o ustanovitvi javnega zavoda za opravljanje muzejske dejavnosti. Istega leta je nastal idejni projekt, februarja 2000 pa je bil s sklepom občinskega sveta ustanovljen Muzej Vrbovec - Muzej gozdarstva in lesarstva, ki je prevzel skrb za zaščito premične kulturne dediščine gozdarstva in lesarstva.

Obširnemu evidentiranju in zbiranju informacij ter gradiv na terenu je sledila postavitev stalne razstave, s katero je muzej septembra 2001 odprl vrata svojim obiskovalcem. Danes pod okrilje muzeja sodijo tudi naravoslovno kulturna učna pot Samostanski hrib in zbirke v Bohačevem toplarju.

MuzejVrbovec slika

Kontakt

  • E-Mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • Fax: +386 (0)3 839 16 25

Facebook

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem