Stara Sava

STARA SAVA, Cesta Franceta Prešerna 45, 4270 Jesenice

Staro Savo odlikuje bogata železarska tradicija. Tu so ohranjeni bistveni elementi nekdanjega fužinarskega naselja: Ruardova graščina iz 16. stoletja, cerkev Marijinega vnebovzetja iz začetka 17. stoletja, Kasarna z delavskimi stanovanji iz konca 18. stoletja, plavž s pudlovko in Kolpernom ter mlin iz 19. stoletja. Danes je območje namenjeno muzejski, kulturni in turistični dejavnosti.

Na dvorišču nekdanje Korenove hiše lahko igrate na zvonove in se pomerite v igri Podkev sreče. Najavljene skupine (vsaj 10 oseb) lahko sodelujete v:

    • Železarskih igrah kot so metanje podkvic, tlakovanje z opeko, hoja s hoduljami, podiranje korcev, Spremembe v času idr.,
    • etnoloških delavnicah Priprava delavske kave, ki jo lahko tudi poizkusite in Prepoznavanje muzejskih predmetov za najmlajše,
    • ustvarjalnih delavnicah Risanje z ogljem, Rudarska lučka, Vlivanje sveč v obliki plavža, Uporabno iz žice, Sončna ura.

Staro Savo lahko podoživite z organiziranim vodenjem, obisk pa zaključite z delavsko malico, ki vam jo postrežemo v Kolpernu. Kulinarično doživetje zabelimo z ogledom katerega od filmov o nekdanji železarni (Žar jekla – SM jeklarna, Jeseniški plavži, Zgodovina železarstva) ali o življenju delavcev in o prvi medicinski sestri (Angela Boškin – Poti k ljudem). Morda pa se odločite za voden ogled po Stari rudni poti do Planine pod Golico.

Muzej Stara Sava.

Kontakt

  • E-Mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem