Snežna pravljica

Nekoč, pred davnimi, davnimi časi, je za devetimi gorami in devetimi vodami stalo kraljestvo. Pravzaprav stoji še danes, a nima gradu, njegov kralj pa okamnel čaka v votlini pod Peco, da se mu brada devetkrat ovije okrog mize. Takrat bo vstal in v našo deželo vrnil zlate čase. Za primer, da se to zgodi kaj kmalu, njegovi podaniki vsako leto gradijo snežne gradove, izmed katerih bi si kralj Matjaž lahko izbral svoje novo domovanje.

clanek_2015_01_30_slika-1.jpg

Foto: zdks.si, Urška Ženko

Koroška mitologija
Kaj Gospodar prstanov, kaj grška mitologija: v prihajajočem vikendu vam bo gradiva iz legend in bajk nasul Mitnek pod Peco! Koroška turistična ponudba morda res ni najboljša (odvisno, koga vprašate), pa tudi ne najbolj znana, vendar gradnja snežnih gradov na Mitneku vsako leto privabi amaterske (pa tudi prave) arhitekte, gradbenike, inženirje, kiparje in kar je še takšnih poklicev iz vse Slovenije, v zadnjih letih pa tudi iz tujine. S skicami in načrti, ki so jih nekateri risali tudi mesece pred dogodkom, se zakopljejo v gradnjo najlepšega, najbolj atraktivnega in nasploh najbolj oh in sploh snežnega gradu, ali, kot se je izkazalo za moderno v zadnjem času, snežne skulpture.

clanek_2015_01_30_slika-2.jpg

Foto: zdks.si, Rebeka Primožič

(Svetovni) Pokal kralja Matjaža
Gradovi kralja Matjaža so največja zimska turistična prireditev na Koroškem in letos potekajo že triindvajsetič. Vsako leto več kot 500 graditeljev in še več obiskovalcev privablja ne le sama gradnja ledenih umetnin, temveč tudi pester spremljevalni program. Prireditev se je včeraj začela z alpinističnim predavanjem, danes (petek) zvečer pa se nadaljuje z nočnim slalomom v soju bakel za pokal kralja Matjaža. Upajmo, da tam ne bo Tine Maze (brez zamere!), ker tekma sicer ne bo konkurenčna (vstavi smeškota po lastni izbiri). ;)

clanek_2015_01_30_slika-3.jpg

Foto: zdks.si, Rebeka Primožič

Zabava in zmrznjeni prsti
Sobota poteka v znamenju gradnje gradov, ki se gradijo med deseto dopoldne in četrto popoldne, čemur ob šestih zvečer sledi razglasitev rezultatov in podelitev nagrad. Kaj lahko torej pričakujete od dneva, preživetega na ravnini pod goro? Občudovanje mojstrsko zgrajenih gradov, palač in skulptur, zagotovo. Mja, in tudi malo manj mojstrskih – govorim iz lastnih izkušenj pri gradnji, da ne bo pomote. Glasbeni in zabavni program, seveda. Veselo druženje s sotekmovalci in obiskovalci prireditve. Zaledenele prste na nogah. Od mraza omrtvele okončine. Šilce žganja, da od-mrtvi te okončine. Slasten golaž Pri Matjažu. In spet od začetka v enakem vrstnem redu.

clanek_2015_01_30_slika-4.jpg

Foto: zdks.si, Rebeka Primožič

Pazi, jarek!
Zdaj pa zares. Snežni gradovi na Mitneku so precej posebna prireditev, ki se jo splača vsaj enkrat obiskati. Iz Črne na Koroškem je po ozki cesti, ki vodi do cilja, kjer vlada pomanjkanje parkirnih prostorov, organiziran javni prevoz. Če se vseeno odločite za obisk z osebnim avtomobilom, pa je na mestu malce previdnosti, saj kakšen avto vsako leto pristane v jarku ob cesti. Če je to povezano s tistim šilcem žganja, ne vem. Vem pa, da je na Mitnek mogoče tudi peš, iz Črne ali iz Mežice, in da se prijeten pohod, s sankami na rami, po ogledu gradov še prijetneje konča na poti nazaj, s sankami pod nami!

clanek_2015_01_30_slika-5-6-7-8.jpg

Foto: primatjazu.com

Še to. Če oklevate, naj vam povem, da je bilo nebo do Mitneka radodarno že prejšnji vikend, ko je nanj nasulo obilo snega. Z novo snežno pošiljko tega tedna bo materiala za gradnjo več kot dovolj. Pa srečno!


Vesna Paradiž, 30.1.2015

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem