Na štrudelj na Janče

Končno so se začeli mrzli dnevi! Pa ne, da bi imela posebej rada zimo, samo ta letošnja topla vlaga, ki se vleče že skozi celo leto, mi gre že pošteno na živce. Je pa mraz seveda prinesel s seboj svoj davek – začelo se je obdobje prehladov, bolečih grl, kašlja in nenehnega smrkanja. Po osebnih izkušnjah je, poleg spanja in hektolitrov čaja, še najboljše zdravilo “luftanje”. Tokrat smo jo ubrali na ne predolgo pot v hrib proti Jančam.

slika-1-visitljubljana_833.jpg

Foto: visitljubljana.si

Nedeljski pohodniki
S 792 metri nadmorske višine so Janče ravno prave za nedeljski izlet. Spadajo sicer v Mestno občino Ljubljana, a ker se nahajajo med Zalogom, Jevnico in Litijo, boste do izhodišča za pohod iz glavnega mesta potrebovali kar slabo uro vožnje. Če vas srbijo pete, se lahko nanje podate po kakšni izmed daljših poti z izhodiščem v Besnici, Lazah ali Velikem Trebeljevem. Če pa bi se, tako kot mi, radi popoldan še malo položili v horizontalo, se lahko do njih tudi pripeljete. Ampak to potem ni to, ne? Mi smo ubrali nekakšno srednjo pot in se zapeljali do vasi Volavlje, nato pa približno 45 minut sopihali v breg in voila: prišli, videli, zmagali!

slika-2-gremonapot_833.jpg

Foto: gremonapot.si

Miklavž je doma na Jančah!
Ime Janče nosi ne samo vrh, temveč tudi majhno hribovsko naselje, sestavljeno iz cerkve sv. Miklavža (v minulih dneh so tam gotovo veseljačili!), kapelice, pokopališča, planinskega doma in nekaj hiš. Od tod se razprostirajo lepi razgledi na Posavsko hribovje, kadar dopušča vreme, pa tudi dlje, do Triglava, Karavank in celo Pohorja. Planinski dom je priljubljena izletniška točka predvsem za družine, vendar smo bili na lepo nedeljsko dopoldne presenečeni, da smo bili, z izjemo še ene družine, ki pa se je do vrha pripeljala z avtom (ne velja!), tam sami. Pospravili smo odličen (in ogromen) jabolčni štrudelj, se zagreli s čajem, preizkusili otroška igrala in se spoprijateljili z zajci in osli, ki so se pasli v bližini.

slika-3-4-5-6_833.jpg

Jagode in kostanji
Janče so že leta znane ne samo kot pohodniška ali kolesarska točka, pač pa tudi po tradicionalnih vsakoletnih prireditvah kot sta Slovenski praznik jagod v juniju ter Kostanjeve nedelje v oktobru, ki jih prireja turistično društvo Besnica Janče. Društvo je zelo dejavno tudi pri skrbi za pešpoti, ki jih je v okolici Janč kar precej. Sprehodite se lahko po Sadni cesti, Kostanjevi pohodni poti in Borovničevi poti, ob vseh pa vas bodo gostoljubno sprejeli domači kmetje in vam v pokušino in nakup z veseljem ponudili domače pridelke, jedi in pijače. Če ste peš, vse lepo in prav, če ste z avtom ali kolesom, pa le previdno pri moštu in žganju!

slika-7_8-sadnacesta.si_833.jpg

Foto: sadnacesta.si

Zadovoljni in okrepčani smo se po prijetnem dopoldnevu na soncu podali nazaj v dolino.  Gozdna pot, ki smo jo ubrali, je najbrž še prijetnejša poleti, saj nudi globoko senco in zavetje pred sončnimi žarki. Nas je že malo zazeblo, pa smo pohiteli navzdol, da smo bili hitreje pri avtu in na toplem. Potem pa domov, kosilo, čaj, kavč. Aaahh. Bila je krasna nedelja!


Vesna Paradiž, 12.12.2014

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem