Bela Ljubljana

V nasprotju s kakšnimi drugimi kraji, ali pa – še bolj – z drugimi svetovnimi velemesti, ki se jim mudi okrasiti mesta, prižgati lučke in prodati vse mogoče božične produkte že v začetku novembra, Ljubljana počaka, da zakorakamo v december, preden se odene v praznične barve in razsvetli mesto. In še potem to naredi s stilom in simboliko – na rojstni dan našega največjega pesnika, Franceta Prešerna.

slika_1-turizem_ljubljana-d.wedam.jpg

Gremo v mesto!
Pogled v nebo ni prinesel nič pretresljivega, še manj vzpodbudnega. Vsepovsod sivina in oblaki, iz katerih je, normalno, padal dež. Do zadnjega trenutka sem se odločala, a se mi ljubi z otrokom v mesto na tak dan, pa sem potem pomislila, da mu bo toliko lučk najbrž bolj zanimivo, kot čepeti ves dan v stanovanju. Termo nogavice, hlače, termoflis, jopa, dežne hlače, dežna jakna, dežni škornji, gremooooo. Center je bil ob pol štirih še dokaj prazen in parkirišč na pretek. Pomanem si roke, super, gremo na sprehod, preden se »nagužva«, ko … »Mama, lulat.« Ok. Hitimo poiskat najbližji bar, v katerem nas ne bodo grdo gledali, če pridemo noter samo na stranišče. Dežna jakna, dežne hlače, hlače, termo nogavice dol, evo mali, lulaj. Termo nogavice, hlače, dežne hlače, dežna jakna nazaj gor. S takim tempom bomo dobri, če bomo sploh ujeli prižig lučk! Uspe se nam sprehoditi po tržnici in skočiti v lužo ali dve. Ko se odpravimo proti Prešercu, pa … »Mama, še lulat.« O moj bog. Šibamo do naslednjega obiskovalcem-ki-jih-samo-lulat prijaznega bara: dežna jakna, dežne hlače … Zdaj vam je cel postopek najbrž že jasen. Pridemo nazaj v dež in hlad, gledamo na uro, koliko je še časa, mali pa: »Mama, am. Lačen. Mama. Nesi me.« Joooj.

slika_2-turizem_ljubljana-dunja-wedam-4.jpg

Pravljične (vesoljske) lučke
Osrednja prireditev, s katero se hkrati prižgejo lučke po vsem centru Ljubljane, se imenuje, spet po dotičnem pesniku, Začetek prešernosti v Ljubljani in začenja praznično sezono, v kateri smo vsaj do konca decembra lahko po mili volji prešerni! Osvetlitev že nekaj let načrtuje umetnik Zmago Modic, ki je temo letošnje okrasitve naslovil Vesoljske igrače. Osebno, ne glede na temo, vsako leto vidim predvsem veliko utrinkov in »spermijev«, je pa treba vseeno poudariti, da so lučke res praznične in Ljubljana, odeta vanje, pravljična!

slika_3-turizem_ljubljana-d._wedam.jpg

slika_4-turizem_ljubljana-d.wedam.jpg

Praznično-sejemsko dogajanje
S praznično osvetlitvijo vred se na bregovih Ljubljanice začenja tudi decembrski praznični program. Na trgih mesta bodo v teh dneh organizirani koncerti, vsak dan bodo potekali vodeni ogledi praznične Ljubljane, otroci pa bodo na kongresnem trgu do 24. decembra lahko izdelovali novoletne okraske.
Na Prešernovem trgu, Kongresnem trgu, Cankarjevem nabrežju in na Bregu se je s prižigom lučk vred začel Praznični sejem, kjer bodo vse do konca meseca na stojnicah prodajali vse mogoče: šale, rokavice, medene izdelke, sveče, šnops, keramiko in še in še. Če vam bo tik pred božičem manjkalo še kakšno darilo, ga boste tam nedvomno našli, vmes pa se boste lahko še okrepčali in pogreli v gostinskih hišicah in stojnicah, kjer seveda morate popiti vsaj en lonček kuhanega vina, če ne ljubljanskega veselega decembra ne boste doživeli čisto tako, kot ga je treba!

slika_6-turizem_ljubljana-d.wedam.jpg

Poskus št. 2
Mi smo štart osvetlitve komaj dočakali, ker smo bili po vseh peripetijah z otrokom že vsi skupaj utrujeni in smo jo kaj hitro po prižigu lučk popihali domov. Za malega je bil višek dneva nedvomno to, da je lahko doma iz svojega adventnega koledarja pojedel tretjo čokoladico, za naju pa, da sva brž zavrtela telefon in si za enega prihajajočih dni uredila varstvo, ko bova šla v mesto še enkrat, sama. Skupaj pa morda ponovno poskusimo srečo za novo leto, ko bo na Kongresnem trgu popoldan organizirano silvestrovanje za otroke. In držimo pesti, da bo takrat utrujeno padel v posteljo samo najmlajši, ostala dva pa uspeva dočakati polnoč!

slika-7-8-turizem-ljubljana-d-wedam.jpg

Fotografije: D. Wedam, Turizem Ljubljana


Vesna Paradiž, 5.12.2014

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem