Godrnjavi Smrkec in kremšnite

Bled je ena taka destinacija, ki se ji težko izogneš. Če te tujec vpraša, kaj naj si ogleda na tridnevnem obisku Slovenije, se bo gotovo prikradel med predloge. Če te vpraša, kam na spodobno kremšnito, bo spet tam. Če te povpraša po jezeru, po otoku, po gradu … spet. Bled ima pač vse, kar imajo veliki.

2015_06_12_slika-1-bled.jpg

Kuhanje
Seveda smo se na pot odpravili v največji vročini. Če hočeva, da se mali v avtu kolikor toliko spodobno obnaša, je najbolje, da se odpeljemo, ko pride njegov čas za spanje. Kar je takrat, ko je sonce praktično najvišje na nebu in v teh dneh seka brez milosti. Če bi lahko imela odprta vsa štiri okna, bi še nekako šlo, tako pa sta izbiri le dve – počasno kuhanje tam nekje pri temperaturi vrelišča ali pa vožnja v treh puloverjih pri prižgani klimi. Rezultat obeh možnosti je enak. Iz avta izstopim z glavobolom in sitna kot tisti godrnjavi Smrkec, ki mu nič ni prav. Grrmmhhh.

2015_06_12_slika-2-bled.si.jpg

Ljubezen gre skozi želodec
Na srečo obstaja na Bledu rešitev za takšno in drugačno tečnobo. En lekadol in eno kremšnito v slaščičarni Šmon kasneje v mojih možganih že veselo nastaja serotonin in jaz se odločam, če ne bi pojedla kar še ene. Blejska rezina je razvpita tradicionalna slovenska dobrota, ki pa, vsaj pri nas doma, večkrat sproža silovite razprave. Ali mora biti na vrhu čokolada? Ali sta dve plasti testa ali samo ena? A je čokolada čez testo ali neposredno čez smetano? Znova in znova se prepiramo, zato zdaj enkrat za vselej: blejska rezina je sestavljena iz plasti listnatega testa, plasti vanilijeve kreme, nad katero je stepena smetana, na vrhu pa spet listnato testo, potreseno s sladkorjem v prahu. In konec besedí!

2015_06_12_slika-3-bled.si.jpg

Bojkotiran sprehod
Okrepčilo pred sprehodom se je izkazalo za zelo dobro izbiro. Okrog Blejskega jezera vodi šest kilometrov dolga sprehajalna pot in da otroka ne bi bilo potrebno pol poti nositi, smo s sabo vzeli njegov poganjalček. Uf, napaka! Nekako dva kilometra sva izmenično tekla za njim, da ne bi padel ali v jezero ali grmovje, potem pa sva uspela zaštopati turistični vlakec, ki je prisopihal mimo. Toliko o sprehodu. Več sreče prihodnjič. Naslednjič morda raje poskusimo vožnjo s fijakersko odprto kočijo, se zapeljemo po jezeru s tradicionalnim lesenim plovilom – pletno – ali pa si izposodimo čoln in sami zaveslamo proti otoku.

2015_06_12_slika-4-bled.si.jpg

2015_06_12_slika-5-bled.si_410.jpg   2015_06_12_slika-6-bled.si_410.jpg

Znamenitosti
Bled je zaradi blagega podnebja in termalne jezerske vode eno najbolj priljubljenih letovišč v Sloveniji. Jezero je ledeniškega nastanka, posebej privlačna znamenitost pa je prikupen otoček, ki leži na sredini in je pravzaprav edini otok v Sloveniji. Včasih je bilo tam svetišče, posvečeno slovanski boginji ljubezni in življenja Živi, s pokristjanjevanjem pa so tam zgradili gotsko cerkev Marijinega vnebovzetja. Na obali nad jezerom se dviga mogočen Blejski grad, od koder se vam ponuja čudovit razgled na jezero, Bled in okolico. Če boste pridni, vas v njem z obiskom morda preseneti celo sam graščak!

2015_06_12_slika-7-bled.si_410.jpg   2015_06_12_slika-8-bled.si_410.jpg

Za vsakega nekaj
Mi smo grad in otoček pustili za drugič in odšli namakat noge v (razmeroma) toplo vodo. Na severovzhodni strani jezera se nahaja nekaj termalnih vrelcev, ki poleti prijetno grejejo vodo in skrbijo za dobro obiskanost plaže. Če vam gneča, kateri se na Bledu pač težko izognete, ni pogodu, se lahko v kakšnem mirnejšem delu jezera poskusite z ribolovom ali pa se odpeljete nekaj kilometrov stran do soteske Vintgar, kjer se boste lahko kljub poletni vročini tudi dodobra ohladili. Če ste ljubitelj adrenalinskih dogodivščin, pa morda ne bo narobe, če se povzpnete na vrh smučišča Straža na Bledu in tam obiščete Pustolovski park Bled.

2015_06_12_slika-9-bled.si_410.jpg   2015_06_12_slika-10-bled.si_410.jpg

Letala so zakon
Vseh stvari je preveč za en sam dan in kar težko se je odločiti, kam in kaj v enem samem popoldnevu. Ker nam je načrtovan daljši sprehod padel v vodo, smo se odločili pasti v vodo tudi mi in popoldan preživeli v in ob vodi v sladkem brezdelju, vse ostalo pa pustili za naslednje obiske Bleda. Na poti domov smo se ustavili samo še v Alpskem letalskem centru Lesce, da si je poba pogledal vzletanje in pristajanje letal in je bil celo pot domov v avtu mir, iz zadnjega sedeža pa samo zvoki »bbrrrrrruummm«, »vvvuuuuuuššš« in »fiiijjjuuuu«. Konec koncev je bil dober dan, za slučaj večernega glavobola po vožnji v vročini/klimi pa smo s seboj vzeli še nekaj blejskih kremnih rezin. Dober tek!


Vesna Paradiž, 12.6.2015, Foto: bled.si

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem