Vipavska dolina

Country Slovenija

AKTIVNOSTI

Mnogi, ki so že obiskali Vipavsko dolino, so preprosto navdušeni nad številnimi možnostmi za aktivno preživljanje prostega časa, rekreacijo in športni trening. Hoja in plezanje, kolesarjenje in prosto letenje, raziskovanje podzemnih jam, ribištvo, jahanje …  Vse je na voljo.

Še bolj kot bogastvo različnih možnosti pa obiskovalce doline navdušijo njena pristnost, prijaznost in presenetljiva kulinarika. Res je, s svojim najljubšim športom se lahko ukvarjate marsikje, toda Vipavska dolina ponuja več. Njeni griči in vzpetine, njeni kraji in ljudje vas vabijo v edinstveno drugačnost in obljubljajo nepozabna doživetja. Vse leto.

Vas privlači lagodna vožnja ali nenehno iščete večje izzive? Na cestah in gorskih poteh, v dolini, med njenimi griči in na vzpetinah, v gozdovih in na visokih planotah, povsod so speljane kolesarske poti, ki vse leto vabijo v nova doživetja. Ni pomembno katero pot boste izbrali. Kolesarski dan lahko vedno zaključite v eni od vipavskih vasi, kjer boste na turistični kmetiji ali v lokalni gostilni tudi okusili nepozabno drugačnost.

Razgibanost pokrajine v Vipavski dolini navduši vsakega pohodnika. Dolina, njeni griči, strma pobočja in visoke planote ponujajo različno zahtevne poti, ki očarajo z razgledi, presenetijo z znamenitostmi in razveselijo z možnostmi za postanek in okrepčilo. Če iščete drugačnost, jo boste tu našli vse leto.​

Pohodnikom, ki si za cilj najraje izberejo gorski vrh, lahko Vipavska dolina v vsakem času ponudi dovolj priložnosti. Najbolj priljubljeni vrhovi, kot so Nanos, Čaven, Mali Golak, Kucelj, Škabrijel in Sabotin, so dostopni vse leto. Razgledi z vrhov so prelepi in v dobrem vremenu segajo vse do morja. Lahko občudujete redke rastline, opazite eno od redkih divjih živali ali celo najdete fosil. Drugačnost lahko srečate na vsakem koraku.

Zaradi mnogih naravnih danosti je Vipavska dolina naravnost idealno izhodišče za številne in zelo različne pohode.

Manj zahtevne poti boste našli na Vipavskih gričih. Večina teh poti vodi do vipavskih vasi, ki očarajo z značilno arhitekturo. Če vas bo zamikalo pokukati v njihove hrame in okusiti najboljše vipavsko vino, vam bodo domačini z veseljem odprli vrata.

Strma pobočja Nanosa, Gore in obrobja Trnovske planote ponujajo veliko možnosti zmernim pohodnikom in ekstremnim športnikom, ki največje strmine seveda pretečejo. Pohodnike privlačijo najvišji vrhovi, zelo priljubljeni pa so tudi celodnevni pohodi po robu planot, ki navdušujejo z razgledi daleč preko meja doline. Po spustu v dolino lahko obiščete eno od vipavskih kmetij in pohodniško doživetje zaokrožite z okušanjem pristni vipavskih dobrot.

Kolesarji trdijo, da pravo drugačnost Vipavske doline doživiš le na kolesu. Legendarni cestni vzponi in spusti, kjer je že dvakrat potekala celo etapa slovitega Gira d'Italia, pa tudi spoštljive strmine gorskih poti so izziv, ki bi ga moral enkrat izkusiti vsak aktiven kolesar. Tudi manj zahtevne kolesarske poti po dolini in Vipavskih gričih vas ne bodo pustile ravnodušnih. Za vsakogar in v vsakem letnem času ima Vipavska dolina kolesarsko pot, ki jo je vredno doživeti.

Izjemna raznolikost kolesarskih poti je Vipavsko dolino postavila na zemljevid najbolj zaželenih kolesarskih destinacij v Sloveniji.

Če iščete nove izzive, ste na pravi poti. V Vipavski dolini boste na cestah in gorskih enoslednicah našli dovolj pravih strmin za resne preizkuse vzdržljivosti. Tudi pri dolžinah poti ne boste v zadregi, saj lahko vipavskim kolesarskim potem dodate tudi kraške ali celo italijanske. Vipavska dolina je odlično izhodišče za daljše kolesarske podvige v različne smeri.

Kolesarjem je v dolini na voljo tudi veliko manj zahtevnih poti. Ob rekah in ob vznožju Vipavskih gričev lahko tudi manj izkušeni in mlajši kolesarji najdejo prave poti za svoje kolesarske užitke. Speljane so tako, da so primerne tudi za družine z otroci. Vsaka od poti vas slej ko prej pripelje do ene od vipavskih turističnih kmetij, kjer vam bodo z veseljem ponudili okrepčilo.

Kdor je vsaj enkrat poletel nad Vipavsko dolino, se bo želel vrniti znova in znova. Dolina in obronki vzpetin so pravi raj za prosto letenje z jadralnimi padali in zmaji, ljubitelje letal pa prijazno sprejme  športno letališče v Ajdovščini. Z višine je Vipavska dolina še lepša. Kako blizu so v resnici morje, Alpe in Dolomiti, ko se dvigneš nad običajne poti …

Vode Vipavske doline ribiče preprosto očarajo. Čiste reke in slikoviti bregovi so privlačni na pogled in ribičem nudijo veliko užitkov v naravnem okolju. Pravo razkošje pa se skriva v tolmunih rek Vipave in Hublja ter v globinah edinega jezera, Vogrščka. Tu živijo številne zanimive vrste rib, ki jih ribiči lahko po ulovu odnesejo domov ali pa izpustijo v vodo. Slovenski ribiči si prizadevajo, da bi čim več rib ponovno spustili v vodo in tako ohranili izjemno bogastvo rek.

VINO IN KULINARIKA

Ta prelepi delček sveta je bil ustvarjen za trto. Davno tega so tektonski premiki oblikovali dolino z griči in razgibanimi obronki ter ji podarili ravno pravšnjo sestavo tal. Zanimivo mešanje podnebnih vplivov je ustvarilo edinstvene podnebne razmere. Ko so v teh krajih pred približno dva tisoč leti prvič zasadili trto, je uspela in obstala. Danes je Vipavska dolina izjemno privlačna vinska dežela, ki očara s številnimi posebnostmi in vrhunsko kakovostjo vin.

Na vipavskih gričih in na obronkih doline, včasih tudi na nekoliko višjih legah, so lepo urejene terase z vinogradi. Trte so posajene v enakomerne vrste, ki skupaj s terasami ustvarjajo prepoznaven krajinski vzorec. Vinogradi so večinoma majhni. Tipične vipavske kmetije imajo svoje vinograde razpršene na več lokacijah, kar prispeva k raznolikosti pridelka. To so družinske kmetije, kjer se tradicija prenaša iz roda v rod. Bogato vinogradniško in vinarsko izročilo dopolnjujejo s sodobnimi metodami pridelave in tako ustvarjajo odlična vina, ki navdušujejo poznavalce in ljubitelje vin doma in po svetu.

 Prava dragocenost Vipavske doline so njeni vinski hrami, že stoletja najpomembnejši del vsakega kmečkega poslopja. Kamniti obokani hrami so praviloma zgrajeni pod zemljo, kjer so vse leto ravno pravšnji pogoji za hrambo vina. V vipavskih vaseh boste našli tudi več sto let stare hrame, ki jih še vedno razsvetljujejo le sveče. Pri gradnji novih kleti vinarji ohranjajo dragoceno izročilo. Večina kmetij ima ob vhodu v klet urejen tudi poseben prostor za okušanje vin.

Za vse ljubitelje žlahtne kapljice pa sta nujna obiska Vinoteke Vipava in Faladurja v Ajdovščini.

 

NASTANITVE

V zeleni dolini, na gričih in na visokih planotah teče življenje mirno. V starih vaseh ni motečega prometa, le tu in tam vas s traktorja prijazno pozdravi kmet. Vsepovsod je le mir in počasen utrip podeželskega življenja. Tudi v večjih naseljih boste v Vipavski dolini začutili, da teče čas počasneje. Stara jedra so daleč stran od prometnih cest, poslovnih con in nakupovalnih središč.

 V Vipavski dolini ni prav veliko hotelov. Večinoma so to majhni hoteli, ki slovijo po svoji prijaznosti ter dobri hrani.

Nova Gorica je znano igralniško mesto, ki v dveh zabaviščnih centrih in več igralnih salonih nudi zabavo z najsodobnejšimi igrami na srečo. Večina hotelov v Novi Gorici ima lastne igralne salone, igralnice pa imajo tudi nekateri hoteli v drugih krajih Vipavske doline.

Mladinski hotel Ajdovščina želi svojim gostom nuditi visoko kakovostno storitev, da bi se le-ti v naših prostorih počutili prijetno, udobno, predvsem pa dobrodošle. V te namene smo tako za individualne goste kot tudi za zaključene skupine pripravili posebno ponudbo, za katero smo prepričani, da bo izpolnila vsa vaša pričakovanja. 

Za popoln zaključek vašega obiska Vipavske doline pa priporočamo da obiščete še trgovinico in degustacijski prostor s tipičnimi izdelki Vipavske doline Darovi Vipavske v Vipavskem Križu.

 

Za več informacij in priporočil pa vas vljudno vabimo, da obiščete:

TIC Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a, 5270 Ajdovščina

++386 5 36 59 140, ++386 31 355 110

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

in

TIC Vipava

Glavni trg 1, 5271 Vipava

++386 5 368 70 41, ++386 51 215 226

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Ajdovščina

Vipava

Facebook

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem