Park Škocjanske jame

Škocjan 2, 6215 Divača

Telephone

+386 (0)5 708 21 10, +386 (0)5 708 21 00

Regijski Park Škocjanske jame leži v jugozahodnem delu Slovenije, na matičnem Krasu od koder pojem "kras" tudi izvira. Nahaja se v občini Divača, 15 km od Italije (Opčine/Opicina), 80 km iz Ljubljane proti Kopru ter 12 km od Kobilarne Lipica. Površina parka obsega 413 ha in zajema vasi Matavun, Škocjan in Betanjo.
Škocjanske jame zavzemajo s prostornostjo dvoran in podzemne soteske posebno mesto med več kot osem tisoč jamami v Sloveniji. Sestavlja jih splet enajstih jam, udornic, ponorov, naravnih mostov,…
Škocjanske jame so zaradi edinstvene naravne in kulturne dediščine vpisane v seznam svetovne dediščine pri UNESCO že od leta 1986, od leta 1999 kot prvo podzemno mokrišče na svetu v Ramsarsko konvencijo ter od leta 2004 pa kot biosferno območje Kras tudi v program MAB (človek in biosfera).
Jame lepšajo številni raznobarvni in orjaški kapniki različnih oblik, orgle in prelepe ponvice. Skozi Škocjanske jame teče reka Reka, ki daje celotnemu spletu poseben pečat.

Kaj nam park ponuja?
Poleg jamskega sistema, ki je odprt vse dni v letu, lahko obiskovalci v parku izbirajo še med drugimi možnostmi spoznavanja Krasa in njegovih zanimivosti, med katerimi izstopajo:

  • Muzejske zbirke v Škocjanu, ki so na ogled v vasi Škocjan, in sicer etnografska v J’kopinovem skednju, zbirka o zgodovini odkrivanja Škocjanskih jam v Jurjevem skednju ter biološka, geološka in arheološka zbirka v naravoslovnem centru.
  • Obisk jame v zimskem, zgodnjespomladanskem in poznojesenskem času, ko so skupine manjše kot na višku sezone v poletnih mesecih.
  • Srednje zahtevna krožna učna pot Škocjan, ki sprehajalce v dobri uri in pol popelje okrog udornic Velike in Male doline v osrčju parka. Na informativno-izobraževalnih tablah je mogoče spoznavati glavne značilnosti kraških pojavov, številne zanimivosti rastlinstva in živalstva na Krasu ter bogato kulturno dediščino in zgodovino teh krajev.

Za obiskovalce organiziramo vodene ekskurzije po učni poti, ki so po predhodnih dogovorih predvidene v času šolskega pouka od ponedeljka do petka.

Dostop do parka:
Do parka lahko obiskovalci pridejo na več načinov.
Najenostavnejša pot je po avtocesti proti Kopru, kjer zavijete na izvoz za Divačo in sledite obcestnim označbam za Škocjanske jame še dva kilometra. Z regionalne ceste je označen odcep za Škocjan, v vasici Matavun pa za informacijski center. Na cesti Ribnica–Divača je v Famljah označen odcep za Park Škocjanske jame.
Vedno več popotnikov prihaja v park z vlakom in nato peš. V tem primeru se peljite do Divače, od koder je označena pešpot, ki vodi skozi vas Dolnje Ležeče do informacijskega centra. Hoja traja približno 45 minut. Možna pa je tudi izposoja koles na železniški postaji ali prevoz s kombijem.

Ogled Škocjanskih jam traja v spremstvu izkušenih vodnikov poldrugo uro.
Na površju pa vas čakajo skednji z etnološko, krasoslovno, geološko, arheološko ter biološko muzejsko zbirko. Lahko pa se tudi zgolj sprehodite po parku, občudujete njegove naravne in kulturne znamenitosti ter uživate v neokrnjeni naravi.

Dodatna ponudba:
Po obisku jam je v spremstvu vodnika mogoč še ogled etnološke zbirke, ki se nahaja v prenovljenem J'kopinovem skednju, prav tako pa si je mogoče v spremstvu vodnika ogledati krasoslovno zbirko, ki priča o zanimivi in pestri zgodovini odkrivanja jam na tem območju. V naravoslovno učnem centru pa se lahko seznanite z biološko, geološko in arheološko zbirko ter si ogledate ostanke rimske hiše.
Ogled vseh omenjenih zbirk traja približno 1 uro.
Ogled posebej priporočamo šolam, saj bodo učenci in dijaki spoznali postopek pridobivanja žita in njegovo uporabo ter se ustavili v času ornega poljedelstva. Prav tako bodo lahko v Jurjevem skednju občudovali kako so včasih raziskovali jame, v Delezovi domačiji (naravoslovno učni center) pa bodo spoznali rastline, živali in kamenine s tega območja ter številne železne predmete iz 11. in 10. st. pr. n. št. (rezila, sekire), ter različne nakitne predmete (ovratnice, zapestnice, obeski,…).

Urejena je tudi učna pot Škocjan, ki se prične in konča pred informacijskim centrom v Matavunu. Na tem mestu lahko obiskovalci dobijo vse informacije in kupijo vodnik, ki jih spremlja pri spoznavanju temeljnih značilnosti parka in Krasa. Dolga je približno dva kilometra in ogled (vključno z muzejskimi zbirkami) traja predvidoma dve uri. Pot je dobro označena, hoja po njej je lahka, ponekod srednje težka, tako da je primerna za posameznike in večje skupine, predvsem šolske, ki si lahko z učnimi listi okrepijo znanje o naravnem in kulturnem bogastvu tega dela Slovenije.

Po končanem ogledu se prileže počitek, pijača in jedača. Za vse to poskrbijo v restavraciji Gostilna pri jami, kjer vam nudijo pestro izbiro kraških in ostalih jedi ter pijač po naročilu. Restavracija je odprta vsak dan od 9.00 ure dalje.
Rezervacije sprejemajo tudi za večje skupine - telefon/faks +386 (0)5 763 29 61.

V Parku Škocjanske jame imate tudi možnost ostati več dni in uživati v neokrnjeni naravi, kajti na razpolago so vam zasebne sobe in apartmaji domačinov.

Posebnost ponudbe:
Prelepe Škocjanske jame so od leta 1986 vpisane v seznam svetovne izjemne naravne in kulturne dediščine pri UNESCO.

Dobrodošli v Parku Škocjanske jame!

ParkSkocjanskeJame_slika.jpg

Kontakt

  • E-Mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • Fax: +386 (0)5 708 21 11, +386 (0)5 708 21 05

Facebook

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem