Občina Hodoš

Občina Hodoš, Hodoš 52, 9205 Hodoš

Telephone

+386 (0)2 559 80 21

O nas

Najstarejši zgodovinski zapis o obstoju naselbine Hodoš sega daleč v 14. stoletje, v leto 1331, ko je omenjen v zvezi s krajevnim imenom Veliki Dolenci. Leta 1331 je naselje Dolenci še imelo madžarsko ime Hodosfőszentmiklós (Santo Nicolao de Hudusfez). Na tem območju so zabeležena tudi madžarska imena potokov. Od leta 1391 je Hodoš spadal pod gospostvo takratnega zemljiškega gospoda Güssinga, pod imenom 'pokrajina Őrség'. Glede nastanka imena Krplivnik pa menijo, da je slovanskega izvora, pomen besede povezujejo s krplivo ali koprom. V srednjem veku lahko najdemo podatke za Hodoš in Krplivnik izključno pri naštevanju ob podaritvah ali zastavitvah posesti. Značilnosti Hodoša in Krplivnika znotraj Őrsega niso bili samo manjši gozdovi, temveč tudi številčnejša obrtna in trgovska dejavnost. V 17. stoletju so namesto trgovcev stopili v veljavo krojači. Od sredine 16. stoletja se je pojavilo tudi lončarstvo, osrednja značilnost Őrséga, s katerim se je med leti 1550 in 1848 vedno ukvarjala ena družina. S pridelavo grozdja so najprej poskušali na strmih pobočjih Krplivnika, zatem na blagih vzpetinah Hodoša.

Gričevnata pokrajina, blagoslovljena z naravnimi lepotami, gozdovi in širokimi polji je del Krajinskega parka Goričko. Očarljivo v vsakem letnem času je idealen kraj za vse počitka in odklopa željne obiskovalce, ljubiteljem pohodništva in kolesarjenja pa nudi številne pohodniške poti in še neraziskane, divje obrasle steze.

Znamenitosti:

  • Umetno jezero z bogatim rastlinskim in živalskim svetom – vidrin paradiž,
  • Vodnjak na leseni mehanizem,
  • Etnografski muzej na Krplivniku,
  • izvir Krplivnik ....


JAVNI ZAVOD ZA TURIZEM IN PROMOCIJO OBČINE HODOŠ

Mladinski dom je turistična posebnost v okviru katere oddajamo nočitvene kapacitete predvsem neprofitnim organizacijam, ki želijo izkoristiti možnosti turizma na podeželju in odkriti še skoraj nedotaknjeno naravo obmejnega območja, začutiti sveži zrak ob gozdu stran od naselja ter slišati prelepi glas žvrgolenja različnih vrst ptic. 

Prostori so pripravljeni in opremljeni nadstandardno. V pritličju sta dve sobi s šestimi in ena soba z osmimi nadstropnimi posteljami. Posebej so postavljene sanitarije za fante in dekleta in v vsaki po dva tuša. V mladinskem domu je tudi dnevni prostor, jedilnica za 48 oseb, opremljena kuhinja in posebni prostor za pijačo. V mansardi so štiri sobe, dve z francosko posteljo, vsaka soba ima posebej tuš z WC-jem. Skupna kapaciteta prostih ležišc je 28 oseb in 8 dodatnih ležišc.

Mladinski dom je odlična izhodiščna točka za raziskovanje okolice ali obiskovanje krajevnih znamenitosti, kamor se lahko odpravite peš, na dveh ali štirih kolesih. Po gozdnih stezah in označenih turističnih poteh pa lahko pridemo tudi v sosednjo, madžarsko vas Szalafő.

 

poi slike Hodoš III

Kontakt

  • E-Mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem