Podzemlje Pece

Turistični rudnik in muzej, Glančnik 8, 2392 Mežica

Telephone

+386 (0)2 87 00 180

Rudnik Mežica
V rudniku so predstavljeni načini rudarjenja in rudarska oprema, ki so jo rudarji uporabljali v različnih zgodovinskih obdobjih, od začetkov pred 340. leti do zadnjih dni rudarjenja v preteklem stoletju. Pot v turistični rudnik se prične, ko se obiskovalci primerno opremljeni usedejo v avtentične jamske vozičke v katerih se odpeljejo po 3,5 km dolgem Glančnikovem rovu do revirja Moring. Na postajališču Moring obiskovalci izstopijo iz vlaka in se peš odpravijo po 1,5 km dolgi poti. Na tej poti so razstavljeni številni eksponati, prostori pa urejeni tako, kot bi jih pravkar zapustili rudarji. Prava atrakcija je kolesarska pot, ki je speljana po podzemlju Pece! Obiskovalci jo lahko prevozijo v spremstvu vodiča.

S kolesom v podzemlje Pece
V spremstvu vodiča in soju naglavnih svetilk lahko varno prekolesarite več kot pet kilometrov edinstvene podzemne poti iz ene doline v drugo in doživite nepozabno pustolovščino. Rudarji so pod goro Peco več kot tristo let odkopavali svinčevo in cinkovo rudo. V vseh teh letih so izkopali več kot 800 kilometrov rovov. Večino rovov so rudarji izkopali v trdo kamenino, rudo in jalovino pa so iz rudnika odvažali z vozički po številnih transportnih poteh. Po enem od takšnih rovov danes poteka ta edinstvena, več kot pet kilometrov dolga kolesarska pot. Pot poteka po varnih rovih in se vzdigne le za okrog 15 metrov. Toda vdolbine in grbine nekdanjih železniških pragov ne dopuščajo lagodnega kolesarjenja. Najprimernejša izhodiščna točka za to avanturo je rudarski muzej v Mežici (500 m.n.v.), kjer vas bo čakal vodič s potrebno opremo. Od tam se boste odpeljali do vhoda v jamo na Igrčevem (643 m.n.v.) nad Črno na Koroškem, kjer se prične podzemna kolesarska pot. Izhod iz jame je v drugi dolini – Breg pri Mežici. Od tam se boste spustili približno 2 km do rudarskega muzeja v Mežici, kjer boste oddali izposojeno opremo, oprali kolesa in si ogledali številne zbirke v muzeju.

Rudarski muzej
V muzejski stavbi so predstavljene številne zbirke: Etnološka zbirka – prikaz bivanjske kulture mežiških rudarjev, zbirka rud, mineralov in fosilov, jamomerska soba ter zbirka fotografij naravoslovnega fotografa Maksa Kunca.

DELOVNI ČAS
V zimskem času od 01.12.2013 do 31.03.2014 je ogled možen samo s predhodno najavo.

Ogled rudnika za najavljene skupine nad 10 oseb je možen ob 9.00, 11.00, 13.00 in 15.00 uri.
Ogled rudnika s kolesom in s kajaki je možen samo s predhodno najavo!

INFORMACIJE IN REZERVACIJA OGLEDOV:
Tel: (02) 87 00 180, (02) 87 00 160
Gsm: 031 316 394, 031 316 657

PodzemljePece_slika-01.jpg

Kontakt

  • E-Mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem