ZOO Ljubljana

Večna pot 70 , 1000, Ljubljana

Telephone

+386 1 2442 188

Živalski vrt Ljubljana je bil ustanovljen leta 1949. Prve kletke so bile nameščene v središču Ljubljane. Leta 1951 pa se je preselil na današnje območje - jugozahodni del Rožnika, kjer zavzema 19,6 ha površine in ima 6,5 km sprehajalnih poti. Vsako leto nas obišče okoli 200 000 obiskovalcev. Od leta 1988 se razvijamo kot sodoben živalski vrt. Vsaki živali uredimo čim bolj naraven prostor, ki vsebuje vse, kar določena žival potrebuje: prostor za spanje, sončenje, kopanje, iztrebljanje, opazovanje, skrivanje in se od vrste do vrste razlikuje.
Gojimo domorodno živalstvo Slovenije in nekaj tujerodnih predstavnikov dvoživk, plazilcev, ptičev in sesalcev.

Zavod opravlja dejavnost zadrževanja živali prostoživečih domorodnih in tujerodnih vrst ter domačih živali z namenom prikazovanja živali javnosti, v okviru katerega se posebej izpostavlja vzgojno-izobraževalna dejavnost prikazovanja živali.

Poslanstvo živalskih vrtov

1. Naravovarstvena vloga je vsak dan bolj pomembna. Naš Zoo pomaga pri ohranjanju 13 vrst živali, ki so na seznamu ogroženih vrst evropskega vzrejnega programa - EEP (npr.: žirafa, zebra, indijski slon, sibirski tiger,...). Potencialno ogrožene domorodne vrste so: veliki hrček, vidra, bober. Gre za ohranjanje posameznih vrst kot njihovega življenjskega okolja.

2. Izobraževalna vloga je danes najbolj izrazita. Po televiziji in iz knjig ni mogoče dobiti realne predstave o živalih in spoznati njihovo obnašanje. Živali v živalskem vrtu so žive, obiskovalci jih lahko opazujejo iz neposredne bližine. Omogočamo pristen, tesen kontakt z udomačenimi prostoživečimi in domačimi živalmi. Le kar človek pozna, ima lahko rad - in tudi ohranja.

3. Turistična, kulturna in rekreacijska vloga. Naša država ima vedno več turistov in v ponudbo spada prav gotovo tudi obisk živalskega vrta.

4. Znanstveno-raziskovalna vloga. Sodelujemo z različnimi fakultetami, na različnih področjih, v okviru naši zmožnosti pomagamo pri različnih raziskavah.

12.6.07_029 enourno_vodenje_skupine
morski_lev_otroci1 naravoslovni_dan_6
VHOD_ZOO IMG_7741

Kontakt

  • E-Mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • Fax: +386 1 2442 185

Facebook

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem