Občina Ljutomer

Vrazova ulica 1, 9240 Ljutomer

Telephone

+386 (0)2 584 90 44

O nas

Ljutomer, osrčje Prlekije, se kot naselje omenja že leta 1249. Trg je postal 1265. leta. Kraj in okolico so pestile kuge, požari in vpadi Turkov in krucov. Ideja o Zedinjeni Sloveniji je zaživela leta 1868 na I. slovenskem taboru prav tukaj, v Ljutomeru. Leta 1927 je Ljutomer dobil mestne pravice. Knjižnica, muzej, galerija, konjeništvo in razna društva nadaljujejo tradicijo slovenskega narodnega preporoda 19.stoletja.

Jeruzalem s svojim svetim imenom, energetskimi silnicami, vinsko cesto, kjer uspevajo vrhunska bela vina, prekrasnimi razglednimi točkami in romarsko cerkvico upravičeno nosi ime nebeški kraj. O tem je prepričal že križarje, ki so v 13. stol. iskali pot v današnji izraelski in palestinski Jeruzalem. Je dežela bogate kulinarike, vrhunskih vin, vijugastih terasastih goric, pojočih klopotcev, bogate kulturne, naravne in etnološke dediščine, termalnih vrelcev in zdravilišč ter kasačev. Je zibelka znamenitih mož, kot so jezikoslovec Franc Miklošič, filmski ustvarjalec Karel Grossmann, lirski pesnik Stanko Vraz, skladatelj Slavko Osterc in akademski slikar Ante Trstenjak.

AKTIVNE POČITNICE

Kolesarstvo
Kolesarske poti, ki vsega skupaj obsegajo 135 km, so tematske in za vsako pot je izdelan poseben zemljevid z vsemi znamenitostmi, gostinsko ponudbo in traso. Na vseh poteh so velike usmerjevalne označbe. Izhodišče vseh kolesarskih poti je Ljutomer, lahko pa so tudi drugi kraji. Da vam olajšamo potovanje v Prlekijo, imamo v Lokalni turistični organizaciji Prlekija Ljutomer nekaj koles, ki si jih lahko izposodite.

Pohodništvo
Po dolini se vije pot, od koder se naglo vzpne na katerega od neštetih gričev. Kapele, gradovi, vinogradi in ribniki prepletajo se in kradejo poglede neskončni pokrajini in ravnicam. Ničesar ne bo uzrl hiteči popotnik. A zastal bo pozoren opazovalec pred veličino narave, ki klesala je podobo to. Podobo, ki prodira v tvojo notranjost. Podobo, ki ti pomaga, da začutiš svojo düšo.

poi slike Ljutomer


Kontakt

  • E-Mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem