Muzej narodne osvoboditve Maribor

Ul. heroja Tomšiča 5, 2000 Maribor

Telephone

+386 (0)2 235 26 05

Muzej ima svoje prostore v meščanski vili na vogalu Mladinske in Ulice heroja Tomšiča, ki jo je sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja dal zgraditi mariborski podjetnik Scherbaum. Gre za zgodovinski muzej, ki se ukvarja z muzeološko in historiografsko obravnavo novejše zgodovine severovzhodne Slovenije.

Muzej se ponaša z zanimivimi in bogatimi muzejskimi zbirkami, izredno bogata pa je tudi muzejska fototeka, ki hrani veliko dokumentarnih fotografij in negativov, pa tudi precej video in zvočnega gradiva. Posebnost muzeja je arhiv z več kot 120 tekočimi metri gradiva iz druge svetovne vojne.

Muzej narodne osvoboditve Maribor je bil prvi v Sloveniji, ki je uvedel delovno mesto kustosa pedagoga. Muzejska pedagoška služba je z delom z obiskovalci eden od stebrov muzejske dejavnosti. Mladim obiskovalcem ponuja veliko različnih programov – od klasičnih ogledov razstav, ustvarjalnih delavnic, noči v muzeju, do priprav na maturo in učnih ur. Z bogatimi pedagoškimi in andragoškimi programi pritegnejo v muzej vsako leto več obiskovalcev.

V muzeju obiskovalci med sprehodom skozi stalno razstavo spoznajo zgodovino Maribora v 20. stoletju. Sprehodijo se lahko skozi industrijski Maribor, obdobje bojev za severno mejo, spoznajo lahko generala Rudolfa Maistra, občudujejo razcvet slovenskega Maribora v obdobju med prvo in drugo svetovno vojno ter sočustvujejo z usodo Mariborčanov med drugo svetovno vojno. Ob stalni razstavi so obiskovalcem na voljo številne občasne razstave. Pri postavitvi le-teh veliko sodelujejo s sorodnimi ustanovami v Sloveniji in v tujini.

Odprti so od ponedeljka do petka od 8.00 do 17.00 in ob sobotah od 9.00 do 12.00. Ob nedeljah in praznikih zaprto, razen za vnaprej najavljene skupine. Za njih odprejo muzej kadarkoli.

Vabljeni!

Muzej Narodne osvovoditve MB

 

Kontakt

  • E-Mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem