Krajevna skupnost Vojsko

Vojsko 21, 5280 Idrija

Telephone

041 870 148

VOJSKO - NAJVIŠJE LEŽEČA VAS NA PRIMORSKEM

Vojsko je poznano kot najvišje ležeča vas na Primorskem. Planota obsega 41,2 km2 in se nahaja slabih 50 km zračne razdalje zahodno od Ljubljane ter približno 10 km vzhodno od mesta Idrija. Vas se razprostira po celotni Vojskarski planoti, ki leži na nadmorski višini od 1.000 do 1.100 metrov med dolinami Idrijce, Kanomljice in Trebuše. Najvišje se povzpne z vrhom, ki se imenuje Planinca (1171 m). 

Podnebje je gorsko, s svežimi poletji in dolgimi zimami. Vojskarji se zato radi pošalijo, da se pri njih ne kuri samo od Sv. Jakoba (25. julij) pa do Sv. Ane (26. julij) – torej le en dan. Na Vojskem so v povprečju trije dnevi, ko se najvišja dnevna temperatura povzpne nad 25°C, ostala tretjina leta pa je hladnega (povprečno je več kot 126 dni, ko pade najnižja jutranja temperatura pod 0°C).

Zaradi ujetosti v predalpsko hribovje je že večje mesto v bližini Vojskega precej oddaljeno od glavnih slovenskih cestnih povezav. Iz Idrije na Vojsko pa vodi 13 km dolga ovinkasta asfaltirana cesta, ki mora premostiti kar 700 m višinske razlike. Iz smeri Idrija se na planoto prav tako pride po cesti skozi vas Čekovnik, ki je tudi asfaltirana, obstaja pa še nekaj drugih, neasfaltiranih povezav iz smeri Trebuša, Predmeja, Oblakov vrh in Kanomlja.

Celotno območje planote je izjemno v pogledu naravne dediščine. Skoraj celotno ozemlje je prekrito z ohranjenimi in negovanimi gozdovi, pestra flora in favna privabljata tudi nabiralce rastlin in gljiv (astramontana, arnika, šentjanževka, različne vrste gob...

Najbolj znana kulturna dediščina Vojskarske planote je zagotovo iz polpretekle zgodovine, iz časa druge svetovne vojne (Partizanska tiskarna Slovenija, Vojaško pokopališče Vojščica, PB Pavla ) , vendar pa ob tem ne smemo pozabiti tudi na kulturno dediščino, ki jo vas premore iz 17.stoletja. ( Cerkev Sv. Jožefa ).

Sama planota je izredno primerna za sprostitev, pohode, kolesarjenje, smučarske teke, alpsko smučanje in še mnogo drugih športnih aktivnosti.

Preberi več : 

 

 02

 

Kontakt

  • E-Mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem