Slovenski šolski muzej

Plečnikov trg 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

Telephone

+386 (0)1 251 30 24

Slovenski šolski muzej v Ljubljani je eden od najstarejših muzejev na Slovenskem. Med muzeji, ki se ukvarjajo s posebnimi ali specialnimi področji človekovega ustvarjanja, pa sploh najstarejši. Ker v svojem delovanju ob ustanovitvi leta 1898 ni bil teritorialno vezan na takratno upravno razdelitev, kot so bili starejši Deželni muzej v Ljubljani (1821) ali mestna muzeja v Celju (1882) in na Ptuju (1893), je tudi prvi vseslovenski muzej.

S prirejanjem razstav šolskih učil, ob katerih je ideja o ustanovitvi šolskega muzeja rasla, se je med slovenskim učiteljstvom že pred ustanovitvijo pojavilo zanimanje za preučevanje preteklosti šolstva in pedagogike na celotnem slovenskem narodnem ozemlju.

V muzeju je na ogled stalna razstava Šolstvo na Slovenskem skozi stoletja do 1991. Vsako leto je pripravljenih več tematskih razstav s področja šole in šolske zgodovine, vsako razstavo pa spremljajo tudi bogati razstavni katalogi (doslej 86). Na ogled je tudi posebej prirejena učilnica iz konca 19. stoletja. Slovenski šolski muzej izdaja strokovno revijo Šolska kronika - revija za zgodovino šolstva in vzgoje (samostojno od leta 1992), edino slovensko revijo, ki se ukvarja z zgodovino in tradicijami slovenskih učiteljev, učiteljskih društev ter s slovenskim šolstvom nasploh.

Temeljni načrt muzeja iz leta 1938 (zbiranje gradiva o zgodovini ljudskih, meščanskih ter srednjih šol na Slovenskem) je bil dopolnjen leta 1951. Z razdelitvijo muzeja na tri oddelke: razstavno zbirko, pedagoško knjižnico in arhiv z dokumentacijo, je muzej dobil svojo dolgoročno vsebinsko in organizacijsko obliko, saj je zajel proučevanje vseh učno-vzgojnih ustanov. Na temelju zbrane dokumentacije, ki jo načrtno dopolnjuje za vse šole na slovenskem etničnem ozemlju, je muzej leta 1960 dobil naziv "dokumentacijski center za zgodovino šolstva". Muzej je s tem dobil tudi ločen oddelek za dokumentacijo in posebej za arhivsko zbirko. Ob stoletnici ustanovitve je muzej ohranil delovni načrt izpred več deset let, vendar pa je pri tem njegovo delo postalo še bolj mnogovrstno. Muzej se vedno bolj posveča tudi pedagoškim dejavnostim (kot z učno uro: "Šola moje babice").

Slovenski šolski muzej je v obdobju 100 - letnega razvoja zbral obsežno zbirko muzejskih predmetov in muzejskega gradiva o zgodovini šolstva in pedagogike na Slovenskem. Strokovni delavci muzeja se zdaj ne ukvarjajo le z zbiranjem in varovanjem muzealij, temveč jih tudi strokovno proučujejo in razstavljajo, z raziskovanjem delujejo tudi na področju šolske zgodovine.

Med posameznimi skupinami muzejskih predmetov in drugim gradivom so v muzeju zlasti zanimive posebne zbirke črnih in zlatih knjih, zvezkov, spričeval, šolskih učil, letnih šolskih poročil, stereoskopskih šolskih slik, fototeke šolskih stavb in šolskih razredov, šolske opreme (šolske klopi, stoli, table), učnih pripomočkov za pisanje itd

SLIKE SSM 01

Kontakt

  • E-Mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem