Rokodelski center Ribnica

Zavod za rokodelstvo, muzejsko in galerijsko dejavnost, Cesta na Ugar 6, 1310 Ribnica

Telephone

+386 (0)1 836 11 04

Poslanstvo rokodelstva je trajna skrb za izdelovanje, ohranjanje, raziskovanje, prikazovanje, izobraževanje, razstavljanje in populariziranje domače in umetnostne obrti. Dejavnost rokodelstva ni omejena na določeno geografsko področje. Svojo dejavnost iz prvega odstavka tega člena lahko opravlja tudi izven meja Republike Slovenije.

Suha roba
Poleg ostalih vrst domače obrti ali rokodelstva se je na t. i. suhorobarskem območju najbolj razvilo in tudi ohranilo izdelovanje suhe robe. To so različni izdelki iz lesa, ki se uporabljajo v gospodinjstvu, pri kmečkih opravilih in kot spominki. Poleg posebnega načina življenja je prebivalcem na podeželju predstavljala tudi poseben vir dohodka. Prebivalci Ribniške doline niso predmetov le izdelovali, pač pa so z njimi tudi trgovali. Leta 1492 je cesar Friderik III. izdal tako imenovani krošnjarski patent, privilegij, s katerim je dodelil kočevskim in ribniškim kmetom pravico do prostega trgovanja z žitom, platnom in doma izdelano robo po deželah v svojem cesarstvu. S tem so izdelki ali »roba« prestopili hišni prag. Razvila se je potujoča trgovina s krošnjo in kanonom na ramenih, pozneje s konji in vozovi, s kolesom in avtomobilom. Na podlagi prilagajanja naravnim danostim se je suhorobarstvo delilo na panoge glede na vrsto lesa, ki so ga uporabljali za posamezen predmet, glede na bližino gozda in glede na hišno tradicijo. Suha roba je še danes doma v Ribnici in širši okolici, med suhorobarji pa najdemo prave mojstre oblikovanja lesa.

Lončarstvo
Ta obrt je dajala kruh prebivalcem južnega dela Ribniške doline, kjer so nahajališča gline. Valvasor v Slavi Vojvodine Kranjske iz leta 1689 poroča, da je v Dolenji vasi prek 80 hiš, kjer se ukvarjajo z izdelovanjem glinenih izdelkov. Z lončarijo so se ukvarjali tudi v vaseh Prigorica, Nemška vas, Rakitnica in Blate. Tudi lončarji so morali znati svoje izdelke unovčiti. Lonce, latvice, potičnice, sklede, »piščalke, ki piskajo v riti« in žvrgolčke so prodajali širom po Slavoniji, Vojvodini, Dalmaciji, Furlaniji in Sloveniji. Danes lončarsko tradicijo ohranjajo in nadgrajujejo še štiri družine in ena keramičarka.

Stalna razstava: V korak s časom
S pomočjo razdelitve v enajst panog je razstavljena sodobna produkcija suhe robe, ki je zasnovana na podlagi geografske označbe »Ribniška suha roba«. S to razstavo želi Rokodelski center spodbujati izdelavo kakovostnih, sodobno oblikovanih izdelkov z namenom večjega trženja izdelkov in promoviranja izdelovalcev. Ogledate si lahko tudi mojstrovine obdelanega lesa (lesena pokrivala, godala …) in izdelke tradicionalnega ribniškega lončarstva ter sodobne keramike. Ker ne gre za klasično muzejsko predstavitev, nas skozi razstavo spremljajo hudomušnosti Mihe Mateta.

Delavnice za otroke
Rokodelske delavnice so namenjene otrokom, ki so radovedni in ustvarjalni, ali pa bi to radi postali. Tema delavnic se nanaša na kulturno dediščino suhe robe in lončarstva, otroci pa si izdelajo uporaben predmet iz naravnih gradiv. Delavnice so primerne za otroke od 6. leta dalje, mlajši naj pridejo v spremstvu odrasle osebe.

Delavnice za odrasle
Delavnice za odrasle so namenjene vsem, ki želijo obogatiti svoje znanje ročnih spretnosti, kvalitetno preživeti prosti čas in pod strokovnim mentorstvom narediti uporaben izdelek, povezan z določenim letnim časom ali praznikom. Delavnice potekajo v popoldanskem času in običajno trajajo 1-2 uri.

Tečaji
Tečaji za odrasle so namenjeni spoznavanju osnovnih postopkov rokodelskih znanj o izdelovanju suhe robe in lončarstva in drugih rokodelskih znanjih.

Pletarska in lončarska šola
Obe šoli sta kontinuirana izobraževanja, ki potekata v okviru projekta Zapisana dediščina in rokodelska ustvarjalnost in trajata 3 leta. Začetek izobraževanja je možen v prvem letniku in nato po stopnjah pridobivanje znanja o pletarstvu in lončarstvu. Po treh letih osvojite osnovna znanja, ki vam omogočijo pristop k izpitu za nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK) LONČAR/ LONČARKA ali PLETAR/PLETARKA.

DELOVNI ČAS
PONEDELJEK - PETEK: 9.00 - 17.00
SOBOTA: 9.00 - 13.00
NEDELJE PO DOGOVORU
PRAZNIKI: ZAPRTO

RCRibnica_foto.jpg

Kontakt

  • E-Mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem