Šenkova domačija na Jezerskem

Zgornje Jezersko 140, 4206 Zgornje Jezersko

Telephone

+386 31 777 188, +386 41 777 188

Šenkova domačija na Jezerskem
Šenkova domačija je s svojo gručasto postavitvijo osmih, z leseno kritino kritih stavb, neponovljiv biser alpske arhitekture, ki so ga naši predniki osnovali pred več kot 500 leti. Glavna hiša se domnevno ponaša z letnico 1517 in naselbina je nastala po odteku velikega jezera v 14. stoletju. Z ljubeznijo do dediščine prednikov je domačija ohranila svojo prvotno podobo, hiša pa je s svojo, za ta prostor, netipično mogočnostjo zavarovana kot kulturni spomenik državnega pomena in s tem podvržena strogemu varovanju. Zavedamo se njene neprecenljive vrednosti, zato jo z veseljem ohranjamo in delimo njeno bogato zgodovino z vami.

Nastanitev na Šenkovi domačiji
Na Šenkovi domačiji lahko prenočujete v sobah, apartmajih, si postavite šotor ali pa preizkusite sveže dišeče seneno posteljo na seniku.

Aktivnosti in dogodki na Šenkovi domačiji
Na Šenkovi domačiji nudimo prostor za organizacijo dogodkov za zaključene skupine, ki si zaželijo sprostitve v neokrnjeni naravi ob aktivnostih, ki jih nudi okolje kmetije pod mogočnim ostenjem dvatisočakov Kamniško-Savinjskih Alp.

Organiziramo družinska praznovanja, obletnice in poroke. Po predhodnem dogovoru organiziramo celotni dogodek po vaši želji ali pa vam nudimo le najem prostora. Dogodek lahko raztegnete tudi v noč in se zberete ob večernem tabornem ognju, spanje na seniku pa vas popelje v čase naših dedkov in babic.

Za popestritev dogajanja se lahko pomerite tudi v kmečkih igrah in raznih drugih športnih aktivnostih: namiznem tenisu ali badmintonu, lahko streljate z lokom ali igrate odbojko na travi.

Naši dresirani konji vas lahko ponesejo na krajšo ali daljšo terensko ježo v spremstvu izkušenega učitelja jahanja. Poskrbimo pa tudi za prvo jahalno izkušnjo otrok in odraslih.

Za prijetno preživljanje poletnih počitnic organiziramo počitniške tabore za otroke s poudarkom na jahanju in spoznavanju okolja, ki nas obkroža.

V zimskem času vam nudimo izposojo tekaške opreme, saj našo kmetijo obkrožajo vzorno urejene tekaške proge. Kar 15 kilometrov lahko naredite v enem krogu in se na tekaških smučeh podaste v osrčje Ravenske kočne.

Naša kulinarika
Na Šenkovi domačiji si prizadevamo ohranjati stare domače jedi, ki so jih kuhale naše babice in so neločljivo povezane z življenjem na kmetiji, praznovanji in spremembami letnih časov. Kulinariko prilagajamo tudi željam gostov in poskušamo starim jedem vdihniti nov pomen.

Masunjek na domačem kruhu, ajdovi žganci z ajmohtom, golaž s kruhovimi knedli, kislo mleko, domači narezek, krompir iz domače njive in metin sirup so stalnica naše ponudbe, ki jim piko na i dodajo buhtlji z domačo slivovo marmelado ali šmorn s češpljevim džemom. Obujamo peko kruha v krušni peči in meniju dodajamo posmodule - kmečke pizze; testo - namazano s kislo smetano ter posuto z ocvirki ali domačimi zelišči.

Posebno mesto zasedajo jedi, ki so se jedle ob določenih praznikih. Jezerski zos za pusta, bula za veliko noč, pohane šnite za sv. Florjana pa seveda hrustljavo pečen jagenjček za vsak malo bolj praznični dan so pomembna kulinarična tradicija našega doma.

Ajdovi žganci
Ajdove žgance pri nas pripravljamo na koroški način: s požiganjem. Tako so tudi res žganci in ne kuhanci in imajo še posebej dober okus. Seveda jih zabelimo z ocvirki in najbolje tekmejo z domačim ajmohtom oziroma obaro. Ta je lahko telečja, ovčja ali pa perutninska.

SenkovaDomacija slika

Kontakt

  • E-Mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem