Turistična kmetija Matk

Logarska dolina 21, 3335 Solčava

Telephone

+386 (0)3 584 71 16, +386 (0)41 556 752

V samotnem Matkovem kotu
Domačija leži v Kamniško-Savinjskih Alpah, v majhni, skriti dolini Matkovega kota. Obdaja nas venec gora Matkovega kota. Od Matkovega Grintovca, Matkove Kope, Mrzle gore, Hudih dan, Hudega praska, Matkovega okna, Savinjeka in Velikega vrha, ki ločuje Matkov kot od Logarske doline.
Posestvo se razteza od nadmorske višine 900 metrov pa do 2203 metrov – do vrha Mrzle gore, sama domačija pa leži na višini 1165 m. Ime kmetije je staro, kot imena večine solčavskih kmetij.

Kmetujemo naravi prijazno
Želimo, da je hrana, ki jo pridelamo, zdrava in da s kmetovanjem ne pustošimo narave. Kmetujemo po ekoloških smernicah in že nekaj let smo registrirana ekološka kmetija.
Pri nas gojimo avtohtone in tradicionalne slovenske pasme živali: krave cike, ovce jezersko-solčavske pasme, na katere smo posebej ponosni, saj je pasma nastajala ravno v našem kraju, čebela kranjska sivka, štajerske kokoši, prašiči, konji, osli, koze … Na kratko: na naših pašnikih najdete pestro druščino živali.
Morda še niste slišali, da se je na Solčavskem na kmetih reklo družina vsem - domačim ljudem, najeti delovni sili in tudi živalim – vsi prebivalci kmetije so bili družina.
Obdelovanje  travnikov in gozdov je zamudno, veliko je ročnega dela. Živinoreja sicer ne prinaša velikega dohodka, vendar vztrajamo, saj z njo ohranjamo krajino takšno, kakršno smo prejeli od naših prednikov, jo imamo radi mi in jo občudujejo ljudje, ki pridejo k nam.

Naši gozdovi
Les naših gozdov je zaradi višinske lege izjemno kakovosten. Sekamo večinoma v zimskem času, ko les miruje, ko ni rasti. Manjše količine lesa za posebne naročnike pripravimo tudi tako, da les posekamo na določen datum, po luninem koledarju. Na željo les tudi zrežemo in zračno posušimo.
Pohajanje v naših gozdovih po množici gozdnih cest (kolo) in poti (sprehod) je zdravilo za telo in dušo. V gozdovih se oglašajo ptice in druge divje živali, ki jih lahko opazujete v njihovem naravnem okolju.

Sobe
Prebivate lahko v sobah z dvema ali s tremi posteljami, s tušem in WC-jem.
Štiri sobe imajo lep razgled z balkonov na Savinjske Alpe, tri sobe pa so brez balkonov, kar pa ne moti preveč, saj se lahko zunaj ali na skupnih balkonih zadržujete večji del dneva.
V mansardi sta na razpolago gostom dva velika prostora, ki ju lahko uporabite za jutranjo telovadbo, otroci za igranje, za skupne vaje (pevski zbori), za izobraževalni seminar, …

Prvinski stik z naravo, mir samotnih poti, aktivnosti = svet na turistični kmetiji Matk.

Matk slika

Kontakt

  • E-Mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook

Vroče informacije

Namestitve

Destinacije

 

Kaj je POI zemljevid?

POI je turistično-informacijski zemljevid, ki ga lahko dobite na večih turističnih točkah po Sloveniji.

Preberi več ...

Zanimiva novička

Vsi naši poslovni partnerji dobijo brezplačno oglaševanje, za eno leto, na naši spletni strani!

All rights reserved! © 2012 POI.si - TakeHigher web design

Spletna stran www.poi.si beleži piškotke z namenom spremljanja obiska te strani.

Z nadaljno uporabo se s tem strinjate.

Razumem